Članak

Agencija za javne nabavke provjerava izgradnju izolatorija u Srebreniku

15. Aprila 2020.14:35

Agencija za javne nabavke formirala je predmet u vezi s izgradnjom izolatorija u Srebreniku, nakon što je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) objavila tekst “Izgradnja izolatorija u Srebreniku povjerena firmi gradskog vijećnika”.

Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke, rekao je za BIRN BiH da se vrši monitoring slučaja u kojem je posao izgradnje izolatorija u Srebreniku dodijeljen kompaniji “Fenix AS”, u čijem vlasništvu 33 posto kapitala posjeduje Fadil Smajić, vijećnik iz Gradskog vijeća Srebrenik.

“Predmet je formiran i mi ćemo zatražiti od ugovornog organa, u ovom slučaju Gradske uprave Srebrenik, da se očituje o ovome i dostavi svu potrebnu dokumentaciju. Nakon toga donosimo odluku da li se obustavlja predmet ili se ide u postupak prekršajne ili krivične prijave”, kazao je Salčin.

Salčin je rekao da je slučaj pokrenut nakon što je BIRN BiH objavio ovaj tekst, a da prema njegovom mišljenju, iz svega viđenog, postoji sumnja o sukobu interesa prilikom sklapanja ugovora sa firmom “Fenix AS”, kao i da je upitan sam način sprovođenja procedure javne nabavke.

“To je ono na što tražimo očitovanje. Jer koliko sam vidio iz odgovora koji je Gradska uprava Srebrenika uputila vama, oni navode da se suspenduje Zakon o javnim nabavkama tokom vanredne situacije, što nije tačno. Predsjedništvo BiH ne može suspendovati zakon, pa ni manji nivoi vlasti. Jasno je propisano kako se sprovode nabavke u hitnim slučajevima, i to ćemo ispitati”, kazao je Salčin.

Predstavnici Agencije za javne nabavke su nakon donošenja vanrednih mjera zbog pojave pandemije COVID-19 održali online sastanak sa svim tužilaštvima u BiH.

Kako je za BIRN BiH kazao Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog Kantona, zaključeno je da se posebna pažnja obrati na procese javnih nabavki tokom vanredne situacije, kako bi se spriječila zloupotreba javnih nabavki u vrijeme pandemije.

Arnautović je potvrdio i da je Tužilaštvo TK upoznato sa slučajem izgradnje izolatorija u Srebreniku.

“Naše Tužilaštvo je u kontaktu s Agencijom za javne nabavke i upoznati smo sa slučajem iz Srebrenika. Nisu nam još dostavili predmet, a kada ga dostave, Tužilaštvo će dalje postupati kako pravila istrage nalažu. Obično tu bude još dodatnih provjera i istraga. Inače, od početka vanredne situacije u BiH zbog virusa, fokus svih tužilaštava jeste i na praćenju postupaka javnih nabavki”, kazao je Arnautović.

BIRN BiH je otkrio da je Grad Srebrenik nedavno naredbom Kriznog štaba donio odluku o adaptaciji izolatorija i trijažnog centra za liječenje zaraženih koronavirusom, koji je napravljen u Centru za edukaciju odraslih Srebrenik. Poslove adaptacije dobila je firma “Fenix AS”, čiji je suvlasnik Fadil Smajić, vijećnik Gradskog vijeća Srebrenika.

Iz Gradske uprave Srebrenika su u odgovoru BIRN-u BiH naveli “da Smajić nije vlasnik firme ‘Fenix AS’”, pozivajući se na rješenje o registraciji ove firme.

Fadil Smajić također je tokom razgovora s novinarom BIRN-a BiH tvrdio da nije vlasnik firme.

“Ja nisam vlasnik firme, već je to moj sin. A to što sam vijećnik, je l’ ja ne treba da radim i živim?”, rekao je Smajić.

U izvodu iz sudskog registra koji je Općinski sud Tuzla poslao BIRN-u BiH navodi se da je Fadil Smajić jedan od ukupno tri suvlasnika kompanije “Fenix AS” sa 33 posto vlasništva u ovoj kompaniji.

Direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin objašnjava da izabrani dužnosnici sa značajnijim udjelima u kompanijama ne mogu učestvovati u javnim nabavkama.

“Po aktuelnom Zakonu o javnim nabavkama, izabrani dužnosnici prilikom sprovođenja javnih nabavki, mogu imati do 20 posto vlasništva u kompaniji koja dobija posao. Prema nacrtu novog zakona, koji još nije prošao parlamentarne procedure, taj postotak smanjen je na 0,5 posto”, kaže Salčin.

Admir Muslimović