Vijesti


Lučić: Šest godina zatvora za zločine u Kreševu 19. Septembra 2007. Članak Sudsko vijeće proglasilo je Krešu Lučića krivim po tri od četiri tačke optužnice koje su ga teretile za zločine počinjene na području općine Kreševo u toku 1993. godine.
Upitno ispunjenje zahtjeva štrajkača 13. Septembra 2007. Članak Odluka Ustavnog suda dovodi u pitanje ispunjenje zahtjeva optuženika koji tri dana štrajkuju glađu.
Radić i ostali: Dani strave i užasa u logoru Vojno 6. Septembra 2007. Članak Svjedokinja Tužilaštva prisjetila se pokušajâ silovanja koje je kao zatočenica pretrpjela u logoru Vojno.
Palija: Svjedokinja prepoznala optuženog u sudnici 5. Septembra 2007. Članak Prepoznavši ga u sudnici, svjedokinja Tužilaštva je optuženog opisala kao čovjeka kojeg su se drugi plašili.
ICTY: Ali Hamad će protiv Delića svjedočiti u Sarajevu 5. Septembra 2007. Članak Na zahtjev Haškog tužilaštva, ročište na kojem će bivši pripadnik jedinice “El Mudžahid” svjedočiti protiv Rasima Delića bit će održano u Sarajevu krajem ove sedmice.
Vuković i ostali: Odlučivanje o produženju pritvora 4. Septembra 2007. Članak Sud BiH je saslušao argumente za i protiv produženja pritvora braći Vuković. Odluka će biti naknadno saopćena.
SLJEDEĆE SEDMICE: Još jedna presuda za Višegrad 31. Augusta 2007. Članak Naredne sedmice pred sudijama Odjela za ratne zločine pojavit će se 25 optuženih.
Zatražen pritvor za Aškrabu 30. Augusta 2007. Članak Tužilaštvo BiH podnijelo je prijedlog za određivanje pritvora Đorđislavu Aškrabi, osumnjičenom za zločin protiv čovječnosti na području Kalinovika 1992. godine. Aškrabu je nakon hapšenja 29. augusta, saslušao nadležni tužilac koji je potom od Suda BiH zatražio određivanje pritvora u trajanju od 30 dana. Kao razlog za određivanje pritvora, tužilac je naveo da bi osumnjičeni boravkom […]
Božić i ostali: Spremnost za ubijanje 30. Augusta 2007. Članak Zaštićeni svjedok PW2 potvrdio je da je vidio Božića i Blagojevića spremne da pucaju na pet ili šest zatvorenih Bošnjaka koje su iz škole u Bratuncu na silu izvukli nepoznati vojnici.
Uhapšen još jedan osumnjičeni za zločine u Kalinoviku 29. Augusta 2007. Članak Još jedan bosanski Srbin osumnjičen za zločine počinjene u Kalinoviku, uhapšen je po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.