Članak

Karajić: Svjedoci zločina

16. Oktobra 2008.00:00
Još dva svjedoka Tužilaštva BiH prisjetila se učešća Sulje Karajića u zločinima nad zarobljenicima u toku 1994. godine.

This post is also available in: English

Posljednja dva svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju Sulji Karajiću govorila su o tome kako je optuženi zlostavljao i ubijao pripadnike Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

“Zarobljeni smo na Kozijoj glavi i odvedeni prema čovjeku koji je na sebi imao bijelu uniformu i za kojeg su mi rekli da se zove Suljo Karajić zvani Hodža. On je pred nama ubio Fikreta Ušidića, a nakon toga je ubijen i Hajrudin Pilipović, mada ne znam ko je njega ubio”, prisjetio se svjedok čiji je identitet zaštićen pod šifrom L, koji je iskaz dao iz druge prostorije, izvan sudnice, te uz izmjenu glasa i slike.

Ovaj svjedok tvrdi da je, zajedno sa drugim pripadnicima NOAPZB-a, zarobljen 25. decembra 1994. godine, nakon čega je odveden u kafić “Stop”, “gdje je dolazio Karajić”.

Suljo Karajić zvani Hodža, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), tereti se, između ostalog, da je od decembra 1994. do februara 1995. godine učestvovao u zarobljavanju, ubistvima, zlostavljanju, te nelegalnom zatočenju pripadnika NOAPZB-au ugostiteljskom objektu “Stop” i podrumu motela “Radoč”.

Kako stoji uoptužnici, Karajić je u to vrijeme bio komandir II voda Vojne policije 505. viteške motorizovane brigade Petog korpusa ABiH.

“Suljo je, u kafiću gdje smo bili zatvoreni, tukao izvjesnog Sabahudina Budu i još jednog čovjeka. Istog dana smo kamionima prebačeni u prostorije motela ‘Radoč’ u Bužimu, gdje su nas sačekali pripadnici Petog korpusa i policije 505.brigade koji su nas tukli”, rekao je svjedok L.

U zatočeništvu u Bužimu, kako je kazao L, proveo je “devet mjeseci i pet dana”i u tom periodu Karajića je vidio dva puta. U septembru 1995. godine svjedok L je oslobođen, zajedno sa drugim pripadnicima NOAPZB-a.

I drugi svjedok Tužilaštva, pod šifrom H, uhapšen je 25. decembra 1994. godine,te potom odveden sa drugim zarobljenim pripadnicima NOAPZB-a ukafić “Stop” i motel “Radoč”, gdje je također vidio optuženog Karajića.

“Karajić je u kafić doveo svjedoka F, kojeg sam pitao šta je bilo sa Fikretom Hušidićem i Fikretom Kovačevićem. On mi je tada kazao da ih je Karajić ubio. Karajić je tada imao fiksator na lijevoj ruci i bio je mršav”, rekao je svjedok H.

Ovaj svjedok je kazao da je u zatočeništvu u Bužimu ostao “oko 50 dana”, i daje jednom prilikom došao Karajić i izveo izvjesnog Čauševića, kojeg je tukao“šakama, nogama i kundakom”.

Svjedok H je, u grupi sa 12 zarobljenika, 25. marta 1995. uspio pobjeći iz zarobljeništva.

Nastavak suđenja je 6. novembra 2008. godine, kada je predviđeno ispitivanje vještaka i uvođenje materijalnih dokaza Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English