Članak

Božić i ostali: Presuda 29. oktobra

20. Oktobra 2008.00:00
Nakon iznošenja završnih riječi obiju strana u postupku, okončano suđenje četvorici bivših pripadnika Vojne policije VRS-a.

This post is also available in: English

Završnim riječima Odbranâ okončano je suđenje četvorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS). Izricanje prvostupanjske presude zakazano je za srijedu, 29. oktobar.

Tužilaštvo BiH tereti Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića da su, kao pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade VRS-a, počinili zločin protiv čovječnosti na području Srebrenice.

Sva četvorica optuženih, kako se navodi u optužnici, osiguravali su autobuse kojima su Srebreničani prevezeni u Bratunac, gdje su maltretirani, a neki i ubijeni. Zatvorenici su potom, u pratnji optuženih i drugih pripadnikaVRS-a, prevezeni u Orahovac, općina Zvornik, gdje su masovno poubijani.

Sa iznošenjem završnih riječi Odbrane su započele 16. oktobra, kada se Sudu obratila Odbrana prvooptuženog.

Na ovom ročištu su se Sudskom vijeću obratila i trojica optuženih, istaknuvši da “nisu krivi za ono što im se stavlja na teret”, te da im je “žao žrtava na svim stranama”.

“Savjest mi je čista, ali kao čovjeku žao mi je žrtava koje su pale na sve tri strane. U nevinost i pravdu vjerujem. Vjerujem da je i ovom Sudskom vijeću stalo do pravde i istine i da će me osloboditi svih optužbi”, kazao je Zoran Živanović.

Željko Zarić je rekao da se cijela optužnica protiv njega zasniva na iskazu zaštićenog svjedoka i da mu nije jasno zašto taj čovjek, “kada je vidio svane djela koja smo mi navodno radili, nije nas spriječio”.

Optuženima se na teret stavlja da su djelovali kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata, i njihova je odgovornost kako individualna, tako i kolektivna.

Svi branioci optuženih su naglasili da njihovi branjenici ne mogu biti osuđeni za udruženi zločinački poduhvat jer on “nije definiran u važećem zakonodavstvu”.

“Običan vojnik može odgovarati za obična činjenja, a ne za radnje drugih. Ovo Sudsko vijeće mora izvršiti hirurški rez kako bi vidjelo šta se konkretno stavlja na teret optuženima ”, kazao je branilac Stanko Petrović.

Petrović je istaknuo da se Zariću na teret stavljaju pravne radnje kao što su okrutno postupanje i izazivanje straha, bez da je konkretno opisano šta je uradio.

Optuženi i branioci su se zajedno osvrnuli na iskaz zaštićenog svjedoka PW1, navodeći da je pun nejasnoća i protivrječnosti.

“PW1 je dao iskaz kako bi sebe zaštitio od krivičnog gonjenja jer je i sam bio učesnik dešavanja na području Srebrenice”, kazao je branilac Miroslav Ristić podsjećajući Sudsko vijeće da se presuda ne može zasnovati samo na iskazu zaštićenog svjedoka.

Suđenje ovoj četvorici optuženih započelo je u aprilu 2007. godine.

This post is also available in: English