Vijesti


Kovačević: Sumnja u nepristrasnost sudija 11. Maja 2007. Članak Nikola Kovačević, pred Odjelom za ratne zločine nepravosnažno osuđen za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, tražio je isključenje predsjedavajuće Apelacionog vijeća zbog njene nacionalnosti.
Norveška: Hapšenja osumnjičenih za ratne zločine u BiH 10. Maja 2007. Članak U dvije sedmice norveške vlasti su uhapsile dvojicu Bošnjaka pod sumnjom da su počinili ratne zločine u BiH.
Radmilo Vuković ponovo uhapšen 9. Maja 2007. Članak Apelaciono vijeće preinačilo je odluku prvostepenog Sudskog vijeća o ukidanju pritvora.
Bosanski Srbin osuđen u Americi zbog davanja lažnih podataka 4. Maja 2007. Članak Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske proglašen je krivim za davanje lažnih podataka vlastima u Americi.
SLJEDEĆE SEDMICE: Počinje suđenje pripadniku bataljona “Hamze” 4. Maja 2007. Članak Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH sljedeće sedmice će se odvijati 12 suđenja.
SLJEDEĆE SEDMICE: Nastavak suđenja za zločine u prijedorskim logorima 27. Aprila 2007. Članak Samo jedno suđenje zakazano je za sljedeću sedmicu pred Odjelom za ratne zločine u Sarajevu
Samardžija: Odluka o žalbi u maju 27. Aprila 2007. Članak Apelaciono vijeće je najavilo da će odluku na osnovu žalbi na nepravosnažnu presudu Marku Samardžiji saopćiti u maju.
Mejakić i ostali: Svjedok koji je preživio četiri logora 26. Aprila 2007. Članak Svjedok Tužilaštva govorio je o korektnom odnosu optuženog Momčila Grubana prema logorašima u Omarskoj.
Vuković: Okončan dokazni postupak 26. Aprila 2007. Članak Saslušanjem vještaka neuropsihijatra, te iznošenjem materijalnih dokaza Odbrane, završen je dokazni postupak na suđenju Radmilu Vukoviću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva.
ICTY: Draganu Zelenoviću 15 godina za silovanja u Foči 26. Aprila 2007. Članak Bivši zamjenik komandira vojne policije bosanskih Srba, koji je pred Haškim tribunalom priznao zločine počinjene nad civilima u Foči, osuđen je na 15 godina.