Vijesti


Karadžić: Opasnost za zdravlje optuženog 8. Septembra 2010. Članak Radovan Karadžić zatražio je od Vijeća Haškog tribunala da ne uvodi raspored po kojem će se njegovo suđenje odvijati pet dana u sedmici, istaknuvši da bi takav ritam bio štetan za njegovo zdravlje.
Karadžić: Mogućnosti za efikasnije i brže suđenje 3. Septembra 2010. Članak Na statusnoj konferenciji na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske, Tužilaštvo i Odbrana su raspravljali o mogućnostima ubrzavanja suđenja, te je sudija O-Gon Kwon istakao da je, ukoliko se nastavi dosadašnjim tempom, moguće za tri godine očekivati
Dronjak i Rodić: Složen i stresan proces 2. Septembra 2010. Članak Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Državnog tužilaštva i Odbranâ, počelo je suđenje Ratku Dronjku i Draganu Rodiću za zločine počinjene u zatočeničkim objektima u Drvaru.
Selimović i ostali: Prepoznavanje trećeoptuženog 1. Septembra 2010. Članak Na suđenju za ratne zločine u Bosanskoj krajini, svjedok Tužilaštva je prepoznao trećeoptuženog Emira Mustafića kao osobu koja ga je fizički maltretirala prilikom ispitivanja u Bihaću krajem 1995. godine.
Deveta emisija TV Justice 1. Septembra 2010. Članak U ovom izdanju TV Justice donosimo pregled najznačajnijih suđenja koja su pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH održana u avgustu.
Kličković i ostali: Odgođeno suđenje 31. Augusta 2010. Članak Suđenje Gojku Kličkoviću, Mladenu Drljači i Jovanu Ostojiću, optuženima za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, odgođeno je za iduću sedmicu.
Ivanović: Praznični turnir u Skelanima 26. Augusta 2010. Članak Svjedok Odbrane Željka Ivanovića kazao je da je sa optuženim igrao malog fudbala u Skelanima (općina Srebrenica) početkom jula 1995. godine.
Osmić: Uvođenje materijalnih dokaza 26. Augusta 2010. Članak Na suđenju Aliji Osmiću za zločine počinjene nad bugojanskim Hrvatima, Odbrana optuženog unijela je u spis materijalne dokaze koji govore o okolnostima otpočinjanja sukoba na tom području, te nadležnostima Vojne policije.
Dolić: Nezaboravljeno lice 26. Augusta 2010. Članak Na suđenju za zločin počinjen u Prozoru, zaštićena svjedokinja S3 je rekla da ju je silovao optuženi Darko Dolić, istaknuvši da mu “lice neće zaboraviti dok je živa”.
Jević i ostali: Naredba za likvidaciju 26. Augusta 2010. Članak Dajući iskaz u korist Državnog tužilaštva na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, bivši načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik rekao je da je Ratko Mladić izdao naredbu da se likvidiraju muškarci Bošnjaci zarobljeni nakon pada za