Članak

Karadžić: Mogućnosti za efikasnije i brže suđenje

3. Septembra 2010.00:00
Na statusnoj konferenciji na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske, Tužilaštvo i Odbrana su raspravljali o mogućnostima ubrzavanja suđenja, te je sudija O-Gon Kwon istakao da je, ukoliko se nastavi dosadašnjim tempom, moguće za tri godine očekivati

This post is also available in: English

kraj procesa.

 U cilju ubrzavanja procesa, Tužilaštvo u Haagu je na statusnoj konferenciji na suđenju Radovanu Karadžiću predložilo da se dokumenti uvrštavaju putem podnesaka na kojima će detaljno biti obrazložena njihova relevantnost, a čemu se usprotivio optuženi.

“Procjena je, ukoliko se više oslonimo na uvođenje dokaza putem podnesaka, da bismo mogli smanjiti vrijeme za izvođenje dokaza. Ukupno bi trebalo manje od 300 sati, koliko je na početku suđenja dodijeljeno Tužilaštvu”, kazao je tužilac Alan Tiger.

Optuženi je kazao da ipak sve mjere za ubrzanje i olakšavanje prihvatljivosti dokumenata idu na njegovu štetu.

“Ako je svrha da se osudi optuženi po svaku cijenu, neka donesu pet dokumenata, zašto će im toliki. Ali, ako je svrha da se utvrdi šta se dešavalo – a bez toga nema pomirenja i života – onda je potrebno vrijeme”, kazao je Karadžić.

Sudija Kwon je istakao da, ukoliko bi se održavala ročišta četiri dana u sedmici i u skladu s dosadašnjim tempom, moguće je očekivati objavljivanje presude do jula 2013. godine.

Tužilaštvo u Haagu tereti Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS), za genocid počinjen u Srebrenici, te u 10 drugih bosanskohercegovačkih općina, kao i za kampanju “snajperisanja i granatiranja Sarajeva” tokom perioda od 1992. do 1995. godine.

Sudsko vijeće je upozorilo Karadžića da nekada tokom unakrsnog ispitivanja koristi vrijeme za “nerelevantna pitanja”, kao i da “obimno čita dokumente”, na što je on odgovorio da na taj način želi da dokaže da “svjedok nije iskren i da se mora suočiti sa eminentno suprotnim činjenicama”.

“Moram postavljati naizgled nerelevantna pitanja, ali ona su vrlo relevantna. Razumijem brigu Vijeća da previše čitam, ali razumite i vi mene jer se ovo pretvara u papirno suđenje. Ovaj proces će ući u istoriju po načinu kako je jedan narod i njegovo rukovodstvo tretirano. Ako postavimo loše temelje, naše komšije će misliti da su u pravu”, kazao je Karadžić.

Na statusnoj konferenciji je i Odbrana optuženog predložila da se smanji obim nekih dijelova optužnice, ukoliko suđenje treba da kraće traje, što je Tužilaštvo nazvalo “sakaćenjem” u odnosu na velike dijelove navedene krivične odgovornosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. septembar 2010. godine.

E.M.

This post is also available in: English