Članak

Ivanović: Praznični turnir u Skelanima

26. Augusta 2010.00:00
Svjedok Odbrane Željka Ivanovića kazao je da je sa optuženim igrao malog fudbala u Skelanima (općina Srebrenica) početkom jula 1995. godine.

This post is also available in: English

Milisav Marjanović, koji tvrdi da optuženog poznaje “od rođenja”, kazao je da je Željko Ivanović učestvovao u turniru malog nogometa koji se u Skelanima organizovao za praznike od 28. juna do 12. jula 1995. godine.

“U Skelanima smo se viđali često i koristili smo svaku priliku da igramo mali fudbal. Željko je bio tih, nenametljiv, vrijedan u porodici, na igralištu uvijek raspoložen, dobar igrač…”, kazao je Marjanović o optuženome.

Tužilaštvo BiH tereti Željka Ivanovića da je, kao pripadnik Trećeg voda “Skelani” pri Drugom odredu Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), 12. i 13. jula 1995. godine učestvovao u zarobljavanju, te strijeljanju više od 1.000 Srebreničana u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica.

U toku postupka svjedoci Tužilaštva su tvrdili da je Drugi odred Specijalne policije krajem juna 1995. godine bio na terenu u Srednjem kod Sarajeva, te da su se 11. jula vratili u Srebrenicu.

Milan Rankić, drugi svjedok Odbrane na ovom ročištu, također je za optuženog rekao da je iz mirne porodice, te da je “bio tih i povučen”.

Rankić je kazao da ga je krajem maja ove godine telefonom zvao Vaso Todorović, te tražio broj braće optuženog, kazavši da “ima povoljne vijesti o Željku”.

Vaso Todorović, bivši pripadnik Drugog odreda Specijalne policije, priznao je krivicu za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici u julu 1995., te ga je Sud BiH osudio na šest godina zatvora.

Naredno ročište zakazano je za 2. septembar 2010. godine, kada bi u korist Odbrane trebali svjedočiti Milenko Trifunović i Aleksandar Radovanović, bivši pripadnici Drugog odreda koji su u oktobru prošle godine, za pomaganje pri činjenju genocida, pravosnažno osuđeni na 33, odnosno 32 godine dugotrajnog zatvora.

M.H.

This post is also available in: English