Članak

Dronjak i Rodić: Složen i stresan proces

2. Septembra 2010.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Državnog tužilaštva i Odbranâ, počelo je suđenje Ratku Dronjku i Draganu Rodiću za zločine počinjene u zatočeničkim objektima u Drvaru.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je u uvodnoj riječi istaklo da će dokazati da su Ratko Dronjak i Dragan Rodić sudjelovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima od 1992. do 1995. godine na području Drvara.

“Jako je malo ljudi preživjelo zatočeništvo u osnovnoj školi, a i to malo kasnije je prebačeno u logor u Kamenicu, odakle su rijetki ostali živi. Mrtva usta ne govore, i Tužilaštvo ne može izvesti veliki broj svjedoka koji su preživjeli”, rekla je u uvodnoj riječi Džemila Begović, tužiteljica Državnog tužilaštva.  

Dronjak i Rodić se terete za mučenja, ubistva, premlaćivanja, maltretiranja, ponižavanja i druga nečovječna djela prema civilima i ratnim zarobljenicima u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” i logoru “Kamenica” u Drvaru.

Tužilaštvo tvrdi da je Dronjak u tom periodu bio komandant, odnosno upravnik zatočeničkih objekata i logora na području Drvara, dok je Rodić obavljao funkciju stražara i određeno vrijeme vođe smjene straže.

“Ratko Dronjak i Dragan Rodić nisu sve to smislili tek tako zato što su to htjeli, već je to bio dio sistematskog plana. Svjesni smo da će ovaj postupak biti veoma složen i za nas veoma stresan, ali se nadam da ćemo dokazati navode iz optužnice”, rekla je Begović.

Odbrane optuženih su u uvodnim riječima istakle da je optužnica “neprecizna i uopštena” jer u njoj nisu precizirane konkretne radnje koje se stavljaju na teret njihovim branjenicima.

“Optužnica vrvi od floskula tipa ‘NN dana’ i ‘NN lica’, a bez izričitog navođenja odgovornosti Dronjka”, rekao je Zlatko Knežević, branilac prvooptuženog.

Branioci optuženih odbacili su i navode iz optužnice o učešću Dronjka i Rodića u udruženom zločinačkom poduhvatu.

“Kao prvo, Dragan Rodić nije bio svjestan da pripada nekom udruženom zločinačkom poduhvatu, jer za to mora postojati umišljaj. A van pameti je da je običan policajac bio u kolu sa komandantima korpusa, vojne policije i slično”, kazao je Milan Romanić, Rodićev branilac.

Romanić je rekao da će nastojati dokazati da je Rodić imao “minornu ulogu i da nikoga nije ubio, ni teško zlostavljao”, kao što se navodi u optužnici.

Iako je ranije najavljivano moguće potpisivanje sporazuma o priznanju krivice između Rodića i Tužilaštva BiH, Odbrana je istakla da su pregovori još u toku i da je sporazum za sada “još daleko”.

Saslušanje prvih svjedoka Optužbe planirano je za 30. septembar 2010. godine.

M.T.

This post is also available in: English