Članak

Karadžić: Opasnost za zdravlje optuženog

8. Septembra 2010.00:00
Radovan Karadžić zatražio je od Vijeća Haškog tribunala da ne uvodi raspored po kojem će se njegovo suđenje odvijati pet dana u sedmici, istaknuvši da bi takav ritam bio štetan za njegovo zdravlje.

This post is also available in: English

Suđenje Karadžiću, koje je počelo u oktobru prošle godine, za sada se odvija četiri puta sedmično, a optuženi je naglasio kako je ovaj ritam potreban u cilju osiguravanja “poštenog suđenja”.

“Karadžić traži da Sudsko vijeće ne prihvati raspored s pet ročišta u sedmici. Takav ritam bio bi štetan za zdravlje optuženog, nije praktičan, i kršio bi prava optuženog na dovoljno vrijeme i prostor za pripremu odbrane, jednakost strana i pravedno suđenje”, istakao je Karadžić.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske sudi se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na području BiH između 1992. i 1995. godine.

Do sada je Tužilaštvo u Haagu saslušalo dvadesetak svjedoka, a u ovoj sedmici je na zatvorenoj sjednici počelo ispitivanje zaštićenog svjedoka KDZ088, koje je nastavljeno i na ročištu 8. septembra.

Sudsko vijeće MKSJ-a također je zakazalo statusnu konferenciju 15. oktobra ove godine, na kojoj će biti govora o dokumentima koje optuženi potražuje od vlasti Bosne i Hercegovine. Kako je pojašnjeno u odluci Suda, saradnja bosanskohercegovačkih vlasti s Tribunalom je u ovom slučaju bila “problematična i obilježena kašnjenjima”, te je zatraženo da na statusnoj konferenciji bude prisutan i predstavnik BiH.

Suđenje će se nastaviti u petak, 10. oktobra ove godine.

D.Dž.

This post is also available in: English