Vijesti


Bogdanović: Puška uperena u čelo 2. Februara 2011. Članak Svjedok Tužilaštva BiH prepoznao je optuženog Velibora Bogdanovića kao osobu koja je u maju 1993. godine, s još pet nepoznatih vojnika, ušla u njegov stan u Mostaru, nakon čega mu je supruga silovana, a on odveden u logor Heliodrom.
MKSJ/ICTY: Odbijeno prijevremeno puštanje Ivice Rajića 2. Februara 2011. Članak Predsjednik Haškog tribunala odbio je prijedlog za prijevremeno puštanje na slobodu Ivice Rajića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeće obrane (HVO) koji je osuđen za zločine na području Vareša.
Bez prepreka za izručenje Tihomira Purde 1. Februara 2011. Članak Tužilaštvo BiH tvrdi da su, prema međunarodnom pravu o ekstradiciji, ispunjeni svi opšti uslovi za izručenje Tihomira Purde Republici Srbiji.
Umro Milko Mučibabić 28. Januara 2011. Članak Sud BiH je obustavio krivični postupak protiv Milka Mučibabića, bivšeg pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Nevesinje, zbog smrti optuženog.
Lokalno pravosuđe: Istinom do pravde 28. Januara 2011. Članak Na sastanku održanom s predstavnicima Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i policije, žrtve s područja Ključa su izrazile zadovoljstvo radom tih institucija na pronalaženju i procesuiranju odgovornih za ratne zločine.
Lokalno pravosuđe – Dizdarević: Negiranje krivice 28. Januara 2011. Članak Zuhdija Dizdarević, bivši pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne, izjasnio se pred Kantonalnim sudom u Bihaću da nije kriv za zločine počinjene 1995. godine.
Kos i ostali: Riješeno pitanje Srebreničana 28. Januara 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, nastavljeno je saslušanje svjedoka Rajka Babića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), koji rekao da je u sjedištu svoje jednice čuo da je “pitanje Srebreničana riješeno”.
Karadžić: Vezanje “ljudskih štitova” 28. Januara 2011. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, bivši pripadnik snaga Ujedinjenih nacija rekao je da ga je Vojska Republike Srpske (VRS) tokom 1995. godine držala zarobljenog 18 dana.
Pelemiš i Perić: Preciznost i sistematičnost 28. Januara 2011. Članak Svjedok Odbrane Slavka Perića, optuženog sa Momirom Pelemišem za genocid u Srebrenici, izjavio je da je dovođenje velike grupe zarobljenika u Pilicu u julu 1995. godine predstavljalo rizik po mještane.
Živković i Tadić: Naredbe prvooptuženog 28. Januara 2011. Članak Na suđenju za zločine u Čajniču, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je naređenja za hapšenje Bošnjaka izdavao prvooptuženi Milorad Živković.