Članak

Bogdanović: Puška uperena u čelo

2. Februara 2011.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH prepoznao je optuženog Velibora Bogdanovića kao osobu koja je u maju 1993. godine, s još pet nepoznatih vojnika, ušla u njegov stan u Mostaru, nakon čega mu je supruga silovana, a on odveden u logor Heliodrom.

This post is also available in: English

 

Salko Zerem je ispričao pred Sudom BiH da je optuženi tokom maja 1993. godine, s drugim “bojovnicima”, dva puta dolazio u stan njega i njegove supruge.

“Prvi put su nam uzeli auto i 300 maraka. Bogdanović je tada bio u civilu, ali naoružan. Predstavio se kao komandant zadužen za taj dio Mostara. Drugi put, u noći između 25. i 26. maja, bilo ih je četvorica ili  petorica, a među njima i Bogdanović. Jedan od vojnika je ženi uperio pušku u čelo. Tražili su novac. Neki su već počeli iznositi tehniku iz stana. Mene su izveli u haustor. Tražio sam džemper, a Bogdanović mi je rekao da mi neće trebati. Potom su me odveli na Heliodrom”, kazao je Zerem.

Tužilaštvo BiH tereti Bogdanovića da je u noći između 25. i 26. maja 1993. godine s pet pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ušao u stan bošnjačkog para u Mostaru, koji su pretresli i opljačkali. Prema optužnici, Bogdanović je iste noći pod upotrebom prijetnje silovao ženu u čiji stan je ušao, a njenog supruga odveo u logor “Heliodrom”, u kojem je bio zatočen 30 dana.

Svjedok je rekao da na Heliodromu nije bio fizički maltretiran, ali da je psihičkog maltretiranja bilo “napretek”.  Za ono što se desilo njegovoj supruzi, saznao je tek u maju 2009. godine.

“Ja sam i tog dana pričao o onome što se meni desilo, o svojim mukama. To što je ona bila već godinama potištena i depresivna pripisivao sam općenito teškim vremenima. Kazala je da ju je u noći kada sam odveden na Heliodrom silovao Bogdanović, te da o tome više ne želi da šuti. Nakon što mi je sve ispričala, mislim da joj je bilo lakše”, kazao je Zerem.

Prije njegovog svjedočenja iskaz je dala zaštićena svjedokinja S1 i taj dio ročišta bio je zatvoren za javnost.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. februar 2011. godine.

J.Đ.

This post is also available in: English