Članak

MKSJ/ICTY: Odbijeno prijevremeno puštanje Ivice Rajića

2. Februara 2011.00:00
Predsjednik Haškog tribunala odbio je prijedlog za prijevremeno puštanje na slobodu Ivice Rajića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeće obrane (HVO) koji je osuđen za zločine na području Vareša.

This post is also available in: English

Rajić, nekadašnji komandant Druge operativne grupe HVO-a u Operativnoj zoni Središnja Bosna, koji je u maju 2006. priznao krivicu za zločine u selu Stupni Do u blizini Vareša i osuđen na 12 godina zatvora, zatražio je od Haškog tribunala prijevremeno puštanje na slobodu u skladu sa zakonom Španije, gdje se nalazi na izdržavanju kazne.

Patrick Robinson, predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u Haagu, odbio je ovaj zahjev ocijenivši da Rajić još uvijek nije odslužio niti dvije trećine kazne, te da su zločini za koje je proglašen krivim “izuzetno teške prirode”.

“Iako je gospodin Rajić pokazao limitirane dokaze rehabilitacije i pružio pomoć Tužilaštvu – u skladu s njegovim sporazumom o priznanju krivice – i dalje postoje važni faktori koji idu protiv njegovog puštanja na slobodu, poput težine zločina za koje je priznao krivicu i relativno kratko vrijeme koje je proveo u zatvoru”, navodi se u Robinsonovoj odluci.

Ivica Rajić je priznao krivicu da je u oktobru 1993. godine zapovijedao napadom na selo Stupni Do, u blizini grada Vareša, koji je za posljedicu imao ubistva najmanje 37 Bošnjaka, među kojima je bilo i žena, djece i starijih.

Prema navodima presude, Rajić je također zapovijedao snagama koje su napale i pljačkale Vareš, te čiji su pripadnici zatočili oko 250 Bošnjaka, fizički zlostavljali njihove porodice i druge stanovnike i seksualno zlostavljali žene u tom gradu.

Prva optužnica protiv Rajića podignuta je u augustu 1995., a on se predao MKSJ-u u junu 2003. godine.

Rajić je u svom priznanju krivice uputio izvinjenje porodicama žrtava.  

“Žao mi je svih žrtava u Stupnom Dolu i Varešu. Te žrtve su bile nepotrebne. Obiteljima stradalih upućujem ispriku i svoju najiskreniju sućut za svu bol koju trpe. Ona je iskrena, iz srca, jer razumijem tu bol zato što je taj rat takvu bol donio i u moju obitelj”, rekao je tada Rajić, koji je u aprilu 2007. godine prebačen u Španiju na izdržavanje kazne.

D.Dž.

This post is also available in: English