Članak

Pustivuk: Moralan i profesionalan policajac

28. Septembra 2011.00:00
Svjedok Odbrane Srpka Pustivuka, optuženog za zločin počinjen u Ilijašu, tvrdi da policija nije planirala niti izvršila napad na selo Gornja Bioča krajem maja 1992. godine.

This post is also available in: English

Radio Justice Report 

“Na dan kada se to desilo, Pustivuk je na nečiji poziv otišao na lice mjesta, zabrinut za svoju porodicu, s kojom je živio u Bioči. Koliko znam, tamo je zatekao grupu od 15-20 vojnika, te da je bilo dvoje ranjene djece, koje je Srpko odvukao do Doma zdravlja u Ilijaš”, izjavio je zaštićeni svjedok.

Zaštićeni svjedok Odbrane, pod pseudonimom O2, bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ilijaš, kazao je da policija nije bila upoznata s detaljima tog događaja.

Tužilaštvo BiH tereti Pustivuka, bivšeg pripadnika SJB-a Ilijaš, da je 29. maja  1992. godine, ili približno tog datuma, s drugim pripadnicima vojske i policije Srpske Republike BiH, učestvovao u napadu na civile u selu Gornja Bioča. Tom prilikom su, stoji u optužnici, ubijena dva, a teško ranjena tri civila, od kojih je dvoje bilo maloljetno.

Pustivuk se tereti i da je tokom maja i juna 1992. godine, kao milicioner-specijalista pri SJB-u Ilijaš, učestvovao i u nezakonitom zatvaranju civila Bošnjaka, koji su potom pritvarani u logore i druge zatočeničke centre.

Na upit Zorana Božića, člana Sudskog vijeća, da li je policija napravila uviđaj nakon spomenutih ubistava i ranjavanja, svjedok O2 je odgovorio kako “mu se čini“ da do toga nije došlo.

Govoreći o zatočeništvu Bošnjaka iz sela Gornja Bioča u tamošnjoj školi, svjedok je rekao da je “čuo da su ti mještani sami tražili da budu smješteni u tim prostorijama radi zaštite”, te da ih policija nije čuvala niti ispitivala.
 
Za optuženog Pustivuka, s kojim je “u daljnjem srodstvu”, zaštićeni svjedok O2 je kazao da ga dugo poznaje i da je riječ o “moralnom, disciplinovanom i profesionalnom policajcu”.

Na ročištu je saslušan i svjedok O1, ali s tog dijela suđenja javnost je bila isključena.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. okotobar 2011. godine, kada je planirano saslušanje optuženog i posljednjih svjedoka Odbrane.

J.Đ.

This post is also available in: English