Vijesti


Vlahović: Premlaćivanje na Palama 30. Juna 2011. Članak Na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom “Batko”, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da ga je u maju 1992. godine optuženi pretukao drvenom palicom u fiskulturnoj sali na Palama.
Baričanin: Traumatsko iskustvo 30. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području sarajevskih naselja Grbavica i Vrace, vještak neuropsihijatrije je rekao da je zaštićena svjedokinja S2 preživjela teško traumatsko iskustvo nakon što ju je silovao optuženi Saša Baričanin.
Mujčinović i Hrustić negirali krivicu 29. Juna 2011. Članak Pred Državnim sudom, dvojica bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) negirali su krivicu za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom općine Srebrenik.
Kornjača i ostali: Ubistva počinile “pijane budale” 29. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da mu je optuženi Milorad Živković nakon rata kazao da su “pijane budale” ubile ljude u Lovačkom domu na Mostini, u blizini Čajniča.
Lokalno pravosuđe – Bejtić: Odgođeno suđenje 29. Juna 2011. Članak Nastavak suđenja Samiru Bejtiću pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, odgođen je za 13. juli ove godine, nakon što jedan od članova Sudskog vijeća nije pristupio na ročište.
Forum o tranzicijskoj pravdi u Sarajevu 29. Juna 2011. Članak Koalicija za regionalno utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM) organizovala je u Sarajevu “Međunarodni forum za tranzicijsku pravdu”, na kojem su učesnici govorili o dosadašnjem radu na procesima suočavanja s prošlošću u regionu.
Produžen pritvor osumnjičenima za zločine u Kotor-Varoši 24. Juna 2011. Članak Sud BiH prihvatio je prijedlog Državnog tužilaštva i produžio pritvor Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću i Seadu Menzilu, koji se sumnjiče da su 1992. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva na području Kotor-Varoši.
Holandija otkriva lokaciju sa ostacima srebreničkih žrtava 24. Juna 2011. Članak Nakon šesnaest godina biće otkrivena lokacija grobnice sa sedam tijela osoba nestalih u Srebrenici, potvrđeno je za BIRN – Justice Report iz holandskog Ministarstva odbrane.
Karadžić: Podrška paravojnim jedinicama 24. Juna 2011. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću svjedok Milorad Davidović započeo je svjedočenje o zločinima koje su nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u nekoliko opština činili pripadnici paravojnih formacija i “snage bosanskih Srba”.
Sud BiH traži hitno usvajanje budžeta 22. Juna 2011. Članak Sud BiH je apelovao na državne vlasti da što brže usvoje budžet za 2011. godinu, kako bi ova institucija mogla raditi “nesmetano i u punom kapacitetu”.