Članak

Sud BiH traži hitno usvajanje budžeta

22. Juna 2011.00:00
Sud BiH je apelovao na državne vlasti da što brže usvoje budžet za 2011. godinu, kako bi ova institucija mogla raditi “nesmetano i u punom kapacitetu”.

This post is also available in: English

U saopćenju za javnost koje je Državni sud izdao povodom teksta Balkanske istraživačke mreže (BIRN) pod naslovom “Smanjenje troškova u Sudu BiH”, navodi se kako je ova institucija zbog neusvajanja budžeta na državnom nivou bila primorana primjenjivati odluku Vijeća ministara o privremenom finansiranju.

“Riječ je o vrlo rigoroznim uvjetima iz Instrukcije Ministarstva finansija i trezora, koje je Sud BiH morao ispoštovati. Više puta smo ukazivali na realnu opasnost od mogućeg neizvršenja obaveza – tačnije obustave isplata angažovanim advokatima po službenoj dužnosti”, navedeno je u Sudu BiH.

Imajući u vidu ove probleme, iz Suda BiH su apelovali na što hitnije usvajanje budžeta za 2011. godinu kako bi ova institucija mogla nesmetano i u punom kapacitetu raditi.

U saopćenju se navodi da Sud trenutno ima 195.000 KM “ugovornih obaveza” koje nisu u stanju isplatiti, te da je realno da će se u narednih mjesec dana one povećati za dodatnih 300.000 KM.

“To znači da će ukupne obaveze po ovom osnovu iznositi oko 500.000 KM, što predstavlja veliki problem u proračunu i može imati negativan uticaj na rad Suda i efikasnost suđenja. Odnosno, usljed nedostatka sredstava, advokatima po službenoj dužnosti bit će obustavljene isplate honorara”, istakli su u Državnom sudu.

Iako Sud BiH mora raditi na uštedi sredstava, iz ove institucije su naveli kako je to razlog, “ali nikako jedini”, zbog kojeg se odbija prijedlog o imenovanju dodatnih branilaca.

“Sudska vijeća cijene svaki predmet pojedinačno i donose odluko o tome da li je potreban jedan ili dva branioca”, istaknuto je u Sudu BiH.

BIRN BiH je u tekstu pod naslovom “Smanjenje troškova u Sudu BiH” naveo kako u Sudu BiH primjećuju da je prisustvo dva branioca “ponekad neopravdano” i izaziva ogroman trošak.

U tekstu također stoji da “u Državnom sudu pojašnjavaju kako će dodatni branilac biti odobren ukoliko Vijeće ocijeni da je to u interesu obezbjeđenja efikasne odbrane i principa fer suđenja”, te da u Sudu tvrde da “ovom odlukom odbrana u predmetima ratnih zločina ni u kojem slučaju neće biti oštećena”.

This post is also available in: English