Vijesti


Karadžić: Odobrenje za hapšenja i ispitivanja 20. Jula 2011. Članak Vještak Haškog tužilaštva izjavio je da je u Republici Srpskoj (RS) tokom rata postojao jedinstven sistem komandovanja, na čijem vrhu je bio Radovan Karadžić.
Tadić: Zatvorena turobna stranica istorije 20. Jula 2011. Članak Boris Tadić, predsjednik Republike Srbije, potvrdio je da je uhapšen Goran Hadžić, istaknuvši da je to urađeno iz moralnih i zakonskih obaveza, te zbog građana Srbije i žrtava u drugim narodima.
MKSJ/ICTY: Bez istrage o otkrivanju ličnih podataka Slobodana Miloševića 19. Jula 2011. Članak Vijeće Haškog tribunala odlučilo je da neće pokretati istragu protiv Timothya McFaddena, koji je navodno Američkoj vladi otkrio lične informacije o Slobodanu Miloševiću tokom njegovog suđenja pred Tribunalom u Haagu.
Memić i ostali: Trusina nije spominjana 19. Jula 2011. Članak Svjedoci Tužilaštva BiH koji su radili 1994. godine na otkrivanju počinilaca krivičnih djela na području Konjica na suđenju za zločine u selu Trusina (općina Konjic) ustvrdili su da nisu imali zvaničnih informacija o ubistvima u ovom selu.
Karadžić: Nepoznata sila štitila Jelisića 19. Jula 2011. Članak Svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću izjavio je da policija i civilne vlasti nisu mogli kontrolisati organizovane grupe koje su pravile probleme u Brčkom nakon izbijanja sukoba u maju 1992. godine.
Gasal i ostali: Okončan dokazni postupak 15. Jula 2011. Članak Nakon što je predstavljena izmijenjena optužnica i odbijeni svi dodatni prijedlozi dokaza Tužilaštva i Odbranâ, okončan je dokazni postupak na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene nad hrvatskim stanovništvom u Bugojnu.
Dronjak: Plan nastavka suđenja 15. Jula 2011. Članak Na statusnoj konferenciji u sklopu suđenja Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru, Tužilaštvo BiH je najavilo kako bi dokazni postupak trebao biti okončan u oktobru ove godine.
Nešković i Ilić: Mjesto strijeljanja 15. Jula 2011. Članak Suđenje Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, bivšim pripadnicima Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), koji su optuženi za zločine u Srebrenici, nastavljeno je ulaganjem materijalnih dokaza Državnog tužilaštva.
Lokalno pravosuđe – Bejtić: Ubistva na Kazanima 15. Jula 2011. Članak U nastavku suđenja Samiru Bejtiću, kojem se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu sudi za zločine počinjene na lokalitetu Kazani, svjedok je rekao da je vidio ubistvo jedne osobe.
Dronjak: Bratove kosti i košulja 14. Jula 2011. Članak Na suđenju za zločin počinjen u Drvaru, svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da njen brat nije preživio zatočenje u logoru Kamenica, gdje je, prema optužnici, upravnik bio optuženi Ratko Dronjak.