Vijesti


Uhapšen osumnjičeni za zločine u Prozoru 2. Novembra 2011. Članak Službenici Državne granične policije, na osnovu naredbe Tužilaštva BiH, uhapsili su Željka Jukića, koji se sumnjiči da je 1993. i 1994.
Uhapšen Goran Sarić 2. Novembra 2011. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u Bijeljini Gorana Sarića zbog sumnje da je 1992. godine počinio zločine na području Sarajeva.
Brammertz: Zabrinjavajuća regionalna saradnja 2. Novembra 2011. Članak Haško tužilaštvo i OSCE ocijenili su da su Sud i Tužilaštvo BiH pravično i efikasno procesuirali predmete prebačene iz Haškog tribunala, ali su pitanja regionalne saradnje, transparentnosti, podrške svjedocima i istrage izazovi s kojima se treba suočiti.
Lokalno pravosuđe – Bihać: Potvrđena optužnica za zločine nad civilima 2. Novembra 2011. Članak Kantonalni sud u Bihaću je 31. oktobra ove godine potvrdio optužnicu protiv Neđeljka Sovilje i Rajka Vekića, kojima se na teret stavlja ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Kritike zbog sporog sprovođenja Strategije 2. Novembra 2011. Članak Ako se Državna strategija za rješavanje predmeta ratnih zločina nastavi provoditi ovim tempom, rokovi za okončanje tog posla neće biti ispoštovani, izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore tokom susreta sa glavnim tužiocem Haškog tribu
Određen pritvor Zemiru Kovačeviću 31. Oktobra 2011. Članak Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Zemiru Kovačeviću, nekadašnjem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane koji se sumnjiči za zločine u Sijekovcu i Bosanskom Brodu.
MKSJ/ICTY: Vojislavu Šešelju 18 mjeseci zatvora 31. Oktobra 2011. Članak Haški tribunal osudio je na godinu i po dana zatvora Vojislava Šešelja, vođu Srpske radikalne stranke, zbog nepoštivanja suda objavljivanjem identiteta zaštićenih svjedoka sa suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.
Korićanske stijene: Nema kazne – nema pritvora 28. Oktobra 2011. Članak Četvorica optuženih za zločin na Korićanskim stijenama puštena su na slobodu uz mjere zabrane jer su ukidanjem prvostepene presude prestali razlozi zbog kojih im je ranije bio određen pritvor.
Bastah: Odgođeno ročište 28. Oktobra 2011. Članak Ročište za razmatranje zahtjeva za ponavljanje postupka protiv Predraga Bastaha odgođeno je jer Odbrana nije bila u mogućnosti da se izjasni o razlozima za obnovu postupka.
Korićanske stijene: Zatražen pritvor 28. Oktobra 2011. Članak Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da odredi pritvor Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, koji su pušteni na slobodu uz mjere zabrane nakon što im je ukinuta prvostepena presuda.