Članak

Kritike zbog sporog sprovođenja Strategije

2. Novembra 2011.00:00
Ako se Državna strategija za rješavanje predmeta ratnih zločina nastavi provoditi ovim tempom, rokovi za okončanje tog posla neće biti ispoštovani, izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore tokom susreta sa glavnim tužiocem Haškog tribu

This post is also available in: English

nala Sergeom Brammertzom.

Moore je obavijestio glavnog tužioca Brammetza da trenutni politički zastoj u BiH sprečava i napredak na polju zaštite svjedoka i jačanja kapaciteta Tužilaštava u cijeloj BiH.

“Regionalna saradnja u oblasti predmeta ratnih zločina takođe će pomoći tužiocima da dovedu zločince pred lice pravde”, rekao je Moore.

Brammertz je potvrdio da Haški tribunal podržava sporazume o saradnji u oblasti krivičnog gonjenja ratnih zločina.

Moore i Brammertz su konstatovali da su prošle četiri godine od bjekstva Radovana Stankovića iz zatvora u Foči, te pozvali agencije za provođenje zakona u BiH i Srbiji da ga uhvate.

Sud BiH osudio je Radovana Stankovića na 20 godina zatvora za zločine u Foči 1992. godine i on, kako je naglasio Moore, predstavlja prijetnju za društvo gdje god da se nalazi.

Sagovornici su se složili da je zadovoljenje pravde preduslov za trajni mir i pomirenje u BiH, kao i u regiji. Moore je dodao da će OHR nastaviti da blisko sarađuje sa Tribunalom kako bi se osigurala puna saradnja vlasti BiH sa tom institucijom.

Brammertz se trenutno nalazi u posjeti BiH, pred redovno podnošenje izvještaja Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Brammertz se sastao sa članovima Predsjedništva BiH i v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Jadrankom Lokmić-Misiračom, kao i sa predstavnicima udruženja žrtava.

 

M.T.

This post is also available in: English