Članak

Brammertz: Zabrinjavajuća regionalna saradnja

2. Novembra 2011.00:00
Haško tužilaštvo i OSCE ocijenili su da su Sud i Tužilaštvo BiH pravično i efikasno procesuirali predmete prebačene iz Haškog tribunala, ali su pitanja regionalne saradnje, transparentnosti, podrške svjedocima i istrage izazovi s kojima se treba suočiti.

This post is also available in: English

Serge Brammertz, glavni tužilac Haškog tribunala, i Fletcher Burton, šef Misije OSCE-a u BiH, na konferenciji za novinare u Sarajevu obilježili su okončanje saradnje ove dvije institucije u praćenju i izvještavanju o predmetima prebačenim iz Haškog tribunala.

“Ako smo uz uspjeh vašeg sudstva i OSCE-a ovo završili, to ne znači da su svi problemi riješeni. Mi smo prenijeli i predmete kategorije 2, koji se odnose na oko 30 mogućih počinilaca. Nekolicina je procesuirana, a za većinu još nema odluke. Zabrinut sam zbog nedostatka napretka”, rekao je Brammertz.

Glavni haški tužilac je dodao da je njegova trodnevna posjeta BiH fokusirana na regionalnu saradnju, te ukazao da postoje nedostaci u zakonskim rješenjima kako u BiH, tako i u zemljama regiona. Tribunal je Sudu BiH proslijedio šest predmeta protiv deset optuženih.

“Možemo zaključiti da su Sud i Tužilaštvo efikasno i pravično obavili posao. Pronašli smo i neke izazove i nedostatke. Zabrinjavaju pitanja regionalne saradnje, transparentnosti i podrške svjedocima”, rekao je Burton.

On i Brammertz su konstatovali da je bjekstvo Radovana Stankovića, koji je osuđen na 20 godina zatvora, crna mrlja u ovom procesu.

“Složili smo se da je ta situacija neprihvatljiva – i na svim sastancima, ovdje i u susjednim zemljama, tražim da on bude uhvaćen”, rekao je glavni haški tužilac.

Na pitanje o pripremama za početak suđenja bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, Brammertz je podsjetio da Tužilaštvo razmatra mogućnost skraćenja optužnice.

“Razmatramo i kako više nego do sada koristiti pisane dokaze. Pokušaćemo da bude prihvaćeno što više činjenica iz drugih predmeta”, dodao je on.

Odgovarajući na pitanja o predmetima srebreničkih žrtava koji su 2005. uništeni u Tribunalu, Brammertz je rekao da se to više ne može desiti jer je promijenjen način skladištenja, te da je internom revizijom utvrđeno da niko nije uništio predmete kako bi nanio bol žrtvama, već iz zdravstvenih razloga.

On planira da se sastane i sa predstavnicima udruženja žrtava, gdje će, kako je rekao, nastaviti dijalog.

Tokom posjete pred redovno podnošenje izvještaja Savjetu bezbjednosti UN-a, Brammertz se sastao sa članovima Predsjedništva BiH i v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Jadrankom Lokmić-Misiračom.

M.T.

This post is also available in: English