Članak

Korićanske stijene: Nema kazne – nema pritvora

28. Oktobra 2011.00:00
Četvorica optuženih za zločin na Korićanskim stijenama puštena su na slobodu uz mjere zabrane jer su ukidanjem prvostepene presude prestali razlozi zbog kojih im je ranije bio određen pritvor.

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće suda BiH je u obrazloženju rješenja o ukidanju pritvora navelo da je pritvor Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću bio određen isključivo zato što su bili nepravosnažno osuđeni na kazne zatvora preko pet godina.

“Kako je presuda Suda BiH od 21. decembra 2010. godine ukinuta, ona u formalno-pravnom smislu više ne postoji, pa tako ni odluka o sankciji. Zbog toga je prestao da postoji jedini razlog zbog kojeg je mjera pritvora bila na snazi”, navodi se u rješenju.

Apelaciono vijeće je odlučilo da umjesto pritvora optuženima odredi mjere zabrane.

Zbog učešća u ubistvu više od 200 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenom 21. avgusta 1992. na lokalitetu Korićanske stijene na Vlašiću, Babić i Škrbić su osuđeni na po 22 godine zatvora, Janković na 27, a Stojnić na 15 godina zatvora.

Babić, Škrbić i Stojnić bili su pripadnici interventnog voda prijedorske policije, a Janković, kako je navedeno u presudi, komandir stanice milicije u Prijedoru.

Ovu prvostepenu presudu ukinulo je Apelaciono vijeće, a odluka je “još u fazi izrade”, tako da iz Suda BiH nisu saopšteni razlozi.

Četvorica optuženih su tokom suđenja puštena da se brane sa slobode, ali im je nakon izricanje prvostepene presude u decembru 2010. bio određen pritvor.

M.T.

Povezani članci

This post is also available in: English