Članak

Bastah: Odgođeno ročište

28. Oktobra 2011.00:00
Ročište za razmatranje zahtjeva za ponavljanje postupka protiv Predraga Bastaha odgođeno je jer Odbrana nije bila u mogućnosti da se izjasni o razlozima za obnovu postupka.

This post is also available in: English

Odbrana nije bila u prilici da se izjasni o razlozima jer se branioci Milorad Potparić i Refik Serdarević nisu ranije sreli s Bastahom, koji je 30. septembra ove godine Sudu BiH podnio zahtjev za ponavljanje postupka.

Bastah je u svom zahtjevu naveo kako traži obnovu postupka na osnovu “novih činjenica, dokaza i informacija, koje nisu mogle biti iznesene na suđenju”.

Davorin Jukić, predsjedavajući Vijeća Suda BiH, prije donošenja odluke o odgodi sjednice rekao je da je javna sjednica zakazana kako bi se otklonile nejasnoće koje postoje u zahtjevu za ponavljanje postupka.

U pisanom zahtjevu Bastah je tražio da Sud donese rješenje za dopuštanje ponavljanja krivičnog postupka, te da se predmet vrati u stanje istrage.

Bastah je u aprilu 2011. godine pravosnažno osuđen da je, kao rezervni policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, učestvovao u ubistvima civila, nezakonitim zatvaranjima, prisilnim nestancima i preseljenju stanovništva.

Zakon o krivičnom postupku BiH omogućava ponavljanje pravosnažno okončanog postupka, između ostalog u slučaju da se dokaže da je presuda zasnovana na lažnoj ispravi ili iskazu, da je donesena usljed krivičnog djela sudije ili osobe koja je vršila istražne radnje, te ukoliko se iznesu nove činjenice ili dokazi.

Skupa s Bastahom, na 18 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici osuđen je Goran Višković, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).  

A.S.

This post is also available in: English