Članak

Lokalno pravosuđe – Bihać: Potvrđena optužnica za zločine nad civilima

2. Novembra 2011.00:00
Kantonalni sud u Bihaću je 31. oktobra ove godine potvrdio optužnicu protiv Neđeljka Sovilje i Rajka Vekića, kojima se na teret stavlja ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

This post is also available in: English

Jasmin Mesić, kantonalni tužilac

 Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) tereti Sovilju i Vekića, bivše pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS), da su 21. decembra 1992. godine na području općine Bosanski Petrovac ubili civila Mehmeda Hrkića.

“Optuženi su 21. decembra 1992. godine, naoružani automatskim puškama, u šumi Osoje (općina Bosanski Petrovac) susreli Mehmeda Hrkića i Milu Vukelića. Vukeliću su optuženi naredili da nastavi, dok je Hrkić zadržan radi razgovora. Potom je Hrkić počeo bježati pozivajući u pomoć, a optuženi su ispalili najmanje tri metka u njegovom pravcu, nanijevši mu povrede od kojih je odmah umro”, kazao je Jasmin Mesić, kantonalni tužilac.

Tužilac Mesić je rekao da optuženi Sovilja i Vekić trenutno žive u Srbiji, a saslušani su putem službe međunarodne pravne pomoći.

Kako se optuženi nalaze van BiH, tužilac Mesić je najavio da će Kantonalno tužilaštvo u Bihaću zatražiti da im se odredi pritvor i raspiše potjernica ukoliko se ne pojave na ročištu za izjašnjenje o krivnji.

“U proteklom periodu ostvarena je dobra saradnja sa pravosudnim tijelima Srbije. Smatramo da se ovakvom saradnjom koja je ostvarena između Kantonalnog suda u Bihaću i Okružnog suda u Beogradu postiže svrha zadovoljavanja pravde, a to je da svi osumnjičeni za ratni zločin ne mogu izbjeći pravdu u smislu da su nedostupni tijelima koja vode istragu u BiH. Pravda će stići izvršioce ma gdje se oni nalazili”, rekao je Mesić.

Ročište za izjašnjenje o krivnji Sovilje i Vekića bit će naknadno zakazano.

Dž.D.

This post is also available in: English