Članak

Lokalno pravosuđe – Bihać: Potvrđena optužnica protiv Miroslava Gvozdena

22. Marta 2012.00:00
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Miroslava Gvozdena, kojom mu je na teret stavljen ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Sanskom Mostu.

This post is also available in: English

Gvozden je optužen da je u prvoj polovini decembra 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), u mjestu Tomašica (općina Sanski Most) izvršio ubistvo šest civila, te pokušao uhapsiti civila hrvatske nacionalnosti.

Budući da Gvozden živi u Beogradu, na zamolbu Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, sudije Višeg suda u Beogradu su ga ispitale u svojstvu osumnjičenog.

“Ovo je prva optužnica za počinjene masovne zločine prema civilima hrvatske narodnosti na području Unsko-sanskog kantona. U ovom zločinu, pored optuženog Gvozden Miroslava, učestvovao je i osumnjičeni Gvozden Mile, koji je trenutno nedostupan državnim organima BiH i za kojim je raspisana potjernica”, kazao je Jasmin Mesić, kantonalni tužilac Tužilaštva u Bihaću.

Žrtve hrvatske nacionalnosti, kako je rekao Mesić, bile su uglavnom starije životne dobi, među kojima je najstarija, Draginja Šalić, rođena 1908. godine.

Dž.D.

Povezani članci

This post is also available in: English