Vijesti


U Rogatici pronađeni skeletni ostaci 31. Maja 2011. Članak U centru Rogatice pronađeni su dijelovi skeletnih ostataka za koje se pretpostavlja da pripadaju bošnjačkim civilima ubijenim 1992. godine.
Karadžić: Politika prvaka stranke 31. Maja 2011. Članak Nakon više od dva mjeseca pauze, suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno je saslušanjem Radomira Kezunovića, koji je rekao da su 1992. godine pripadnici Srpske demokratske stranke (SDS) na općinskom nivou dobijali naredbe od Glavnog odbora stranke.
Lokalno pravosuđe – Bejtić: Započelo obnovljeno suđenje 31. Maja 2011. Članak Čitanjem optužnice pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo je ponovno suđenje Samiru Bejtiću, optuženom za učešće u zločinima počinjenim na Kazanima kod Sarajeva.
Uhapšen Oliver Krsmanović 31. Maja 2011. Članak Oliver Krsmanović, bivši pripadnik paravojne formacije “Osvetnici”, uhapšen je na području BiH zbog sumnje da je 1992. godine počinio ratni zločin nad Bošnjačkim civilima.
Nešković i Ilić: Robotsko ubijanje 31. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je njemu i svjedoku S115 optuženi Dragan Nešković u julu 1995. godine predao dvojicu Bošnjaka ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici (općina Bratunac), te im rekao da ih ubi
Nezadovoljstvo sprovođenjem strategije 30. Maja 2011. Članak Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina na sastanku je ocijenilo kako subjekti koji učestvuju u procesuiranju predmeta ratnih zločina ne poštuju zaključke ovog tijela.
Sud u Beogradu prihvatio Mladićevo izručenje 27. Maja 2011. Članak Viši sud u Beogradu je ocijenio da je Ratko Mladić sposoban da prati suđenje pred Haškim tribunalom, dok njegov branilac najavljuje da će se žaliti na ovu odluku.
Tomić i Josić: Pravosnažno oslobođeni optužbi 27. Maja 2011. Članak Apelaciono Vijeće Suda BiH pravosnažnom je presudom oslobodilo Ljubu Tomića i Krstu Josića optužbi da su u junu 1992. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u blizini mjesta Kozluk (općina Zvornik).
Čestitke za hapšenje 27. Maja 2011. Članak Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je da je hapšenje Ratka Mladića rezultat “strategije” koju su srbijanske vlasti usvojile prije šest mjeseci.
Lokalno pravosuđe: Potvrđena optužnica za zločine u Brčkom 27. Maja 2011. Članak Osnovni sud Brčko Distrikta potvrdio je optužnicu protiv Dražena Uroševića i Dimče Ivčeva za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Brčkom.