Članak

Tomić i Josić: Pravosnažno oslobođeni optužbi

27. Maja 2011.00:00
Apelaciono Vijeće Suda BiH pravosnažnom je presudom oslobodilo Ljubu Tomića i Krstu Josića optužbi da su u junu 1992. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u blizini mjesta Kozluk (općina Zvornik).

This post is also available in: English

 

Azra Miletić, predsjedavajuća Apelacionog vijeća, kazala je da Tužilaštvo BiH nije ponudilo dokaze koji “isključuju razumnu sumnju” da su Tomić i Josić kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) ubili Muradifa Ibrahimovića, Izeta Nuhanovića i Šemsu Nuhanovića u šumi Marhoši (općina Kozluk) 26. juna 1992. godine.

“Tužilaštvo nije ponudilo uvjerljive dokaze da isključi razumnu sumnju da su Tomić i Josić počinili ubistva trojice civila. Stoga je Apelaciono vijeće donijelo oslobađajuću presudu”, pojasnila je Miletić.

Ova presuda je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.

Tomić i Josić su u martu 2010. nepravosnažno oslobođeni krivice da su, kao pripadnici VRS-a, u junu 1992. godine u mjestu Kozluk ubili trojicu civila koji su se krili u šumi, dok je Nurija Nuhanović uspio pobjeći.

Tužilaštvo BiH je na prvostepenu presudu uložilo žalbu, koju je Apelaciono vijeće u septembru 2010. uvažilo, te je naloženo održavanje ponovnog suđenja, koje je počelo u aprilu ove godine.

Obrazlažući drugostepenu presudu, Miletić je rekla kako je Apelaciono vijeće posebno cijenilo iskaz Nurije Nuhanovića kao “ključnog svjedoka Tužilaštva BiH”.

“Samo ubistvo niko nije vidio. Svjedok Nuhanović se krio tog 26. juna, kada su trojica civila, među kojima i njegov sin, najvjerovatnije lišeni života. Nuhanović nije vidio da su ih Tomić i Josić ubili. Svjedok nije neposredno rekao da su oni počinili ubistva, već da su to učinili Tomićani“, kazala je Miletić.

Predsjedavajuća Apelacionog vijeća je rekla da svjedok Nuhanović “organima gonjena” nije prijavio Tomića i Josića sve do 2003. godine, kada su pronađeni posmrtni ostaci.

“Obrazloženje da to nije učinio iz straha da će biti ubijen nije prihvatljivo”, kazala je Miletić.

Suđenje Tomiću i Josiću počelo je krajem augusta 2009. godine, nakon što su se izjasnili da nisu krivi za zločin koji im se stavlja na teret.

Apelaciono vijeće donijelo je odluku da troškovi suđenja idu na teret budžetskih korisnika, te da se oštećeni upute na parnicu.

  A.J.

This post is also available in: English