Članak

Sud u Beogradu prihvatio Mladićevo izručenje

27. Maja 2011.00:00
Viši sud u Beogradu je ocijenio da je Ratko Mladić sposoban da prati suđenje pred Haškim tribunalom, dok njegov branilac najavljuje da će se žaliti na ovu odluku.

This post is also available in: English

Ratko Mladić je odbio da primi optužnicu iz Haškog tribunala, kojom mu se na teret stavljaju genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH.

Maja Kovačević-Vučić, glasnogovornica Suda u Beogradu, kazala je da je Sud odlučio da su svi uslovi za ekstradiciju ispunjeni, te da je Mladić sposoban pratiti suđenje.

Miloš Šaljić, branilac optuženog Mladića, rekao je novinarima da će se na odluku žaliti u ponedjeljak.

Odluka je donesena nakon što se Mladić pojavio pred sudijom Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu u petak popodne. Mladićeva porodica kazala je okupljenim novinarima da je on previše bolestan da prisustvuje suđenju.

Bruno Vekarić, zamjenik glavnog tužioca za ratne zločine Tužilaštva u Srbiji, rekao je novinarima da optuženi ima tri dana da se žali na odluku Suda.

“Mladić bi trebao biti prebačen u Haag u roku od sedam dana”, kazao je Vekarić, dodavši da je ključno da se proces ekstradicije obavi u skladu sa srbijanskim zakonima.

Vekarić je dodao da je Mladić trenutno pod medicinskim nadzorom.

Mladićeva supruga i sin su rekli da je nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) previše bolestan da prisustvuje suđenju.

Nakon posjete, Bosiljka i Darko Mladić su kazali novinarima da su “uzrujani” zbog uslova u kojima se Ratko Mladić nalazi, te da će zahtijevati da se prebaci u bolnicu.

Zatražili su da Mladića pregleda nezavisna komisija ljekara koja će uključivati dva doktora iz Rusije.

Prije saslušanja u petak, Mladića su pregledali ljekari, a njegov branilac je rekao da trenutno čekaju rezultate pretraga.

Prvo saslušanje pred Sudom u Beogradu je prekinuto zbog lošeg psihofizičkog stanja optuženog Mladića.

This post is also available in: English