Članak

Raguž: Uložen materijalni dokaz

20. Jula 2012.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, Tužilaštvo BiH je uložilo materijalne dokaze u kojima je navedeno da su optuženi Veselko i Ivo Raguž od jula 1992. godine bili pripadnici brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Odbrana prv

This post is also available in: English

ooptuženog prigovorila je na autentičnost ovih dokumenata.

Prema popisu vojnih osoba od 28. juna 1995. godine, koji je uložio tužilac Adnan Gulamović, optuženi Veselko i Ivo Raguž su u julu 1992. stupili u oružane snage.

Za optuženog Veselka Raguža stoji da je istupio iz jedinice dvije godine poslije, dok za Ivu Raguža nije naveden datum odlaska iz jedinice.

Odbrana prvooptuženog Veselka Raguža je prigovorila na autentičnost dokaza, jer je, kako je naglasio branilac Predrag Radovanović, u spis već uložen dokaz Tužilaštva BiH u kojem stoji da je Veselko Raguž istupio iz jedinice 19. aprila 1996. godine.

“Dakle, to je kontradiktorno, jer je očito da podaci iz jednog od ovih dokaza nisu tačni”, kazao je Radovanović.

Tužilaštvo BiH tereti Veselka Raguža, bivšeg zapovjednika Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a, i Ivu Raguža, bivšeg pripadnika te brigade, da su u julu i augustu 1993. učestvovali u zločinima počinjenim nad civilima u Stocu i Čapljini.

Kako je navedeno u optužnici, Veselko Raguž je naređivao, pomagao ili učestvovao u nezakonitom hapšenju i zatvaranju civila, te preseljenju bošnjačkih žena i djece, dok je Ivo Raguž optužen za fizičko zlostavljanje civila.

Naredno ročište je zakazano za 20. avgust, kada će biti nastavljeno uvođenje materijalnih dokaza.

                                                                                                                                   M.B.
                                                                                                                                           

Povezani članci

This post is also available in: English