Članak

Memić i ostali: Ukinut pritvor Zulfikaru Ališpagi

17. Jula 2012.00:00
Zulfikar Ališpago, optužen za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica 1993. godine, pušten je iz pritvora uz jemstvo od više od pola miliona KM.

This post is also available in: English

Sud BiH odredio je Ališpagi kućni pritvor, kao i druge mjere zabrane.

“Nadležna policijska uprava će svakodnevno organizovati obilazak optuženog. Mjere uključuju zabranu putovanja uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, zabranu izdavanja novih pasoša, kao i korištenje lične karte za prelazak državne granice BiH, zabranu kontaktiranja, uključujući približavanje u rastojanju od najmanje 100 metara sa suoptuženim, svjedocima, te ostalim osobama koje imaju bilo kakva saznanja o ovom predmetu”, navodi se u odluci Suda od 13. jula.

U slučaju da optuženi prekrši jedno od ovih pravila, odredit će mu se mjera pritvora.

Ališpago je optužen za napad na selo Trusina izveden 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a s njim su optuženi i Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović, Nedžad Hodžić i Nihad Bojadžić.

Prema optužnici, Ališpago je bio komandant odreda “Zulfikar”, Bojadžić njegov zamjenik, Memić, Salčin i Hodžić pripadnici tog odreda, dok je Hakalović, kako smatra Tužilaštvo BiH, bio vojnik 45. brigade “Neretvica”.

Ališpago je bio u pritvoru od 3. februara 2010. godine.

M.B.

This post is also available in: English