Vijesti


Karadžić: Civili prestrašeni i apatični 27. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću u Haagu, svjedokinja Tužilaštva Christine Schmitz izjavila je da je, dan poslije osvajanja Srebrenice u julu 1995. godine, Vojska Republike Srpske (VRS) “deportovala” iz Potočara bošnjačke žene, djecu i starce, nakon
Cenzura iz Suda BiH 23. Marta 2012. Članak Sud BiH je donio “Pravilnik o ostvarivanju pristupa informacija pod kontrolom suda i saradnji sa zajednicom”, po kojem mediji sa suđenja mogu dobiti deset minuta snimka u audio ili video formi, što znači da se svjedočenja žrtava i svjedoka više neće moći čuti u elektronskim medijima.
Mikulić: Krv na sve strane 23. Marta 2012. Članak Svjedok Tužilaštva BiH potvrdio je pred državnim Sudom da ga je optuženi Dražen Mikulić fizički maltretirao u logoru Dretelj u julu 1993. godine.
Karadžić: Sumnja u spiskove ubijenih 23. Marta 2012. Članak Unakrsno ispitujući svjedoka Thomasa Parsonsa, Radovan Karadžić ustvrdio je da su kao žrtve iz Srebrenice identifikovane i žive osobe čiji su “amputirani udovi dospjeli u masovne grobnice”.
Otkriven identitet zaštićenog svjedoka 23. Marta 2012. Članak U emisiji “Nekad bilo” Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), koja je prikazana 21. marta ove godine, otkriven je identitet zaštićenog svjedoka.
Memić i ostali: Ubistvo oca 23. Marta 2012. Članak Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedokinja Tužilaštva BiH se prisjetila kako su u Trusini 16. aprila 1993. godine ubijeni njen brat i otac.
Vlahović: Šamar optuženog 23. Marta 2012. Članak Na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da ga je u njegovom stanu u Trnovskoj ulici, u sarajevskom naselju Kovačići, u julu 1992. godine optuženi ošamario i uzeo mu 500 maraka.
Lokalno pravosuđe – Bihać: Potvrđena optužnica protiv Miroslava Gvozdena 22. Marta 2012. Članak Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Miroslava Gvozdena, kojom mu je na teret stavljen ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Sanskom Mostu.
Karadžić: Snimci ulaska u Srebrenicu prodani za 50.000 maraka 21. Marta 2012. Članak Suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH) koji je 1994. i 1995. učestvovao u prisluškivanju razgovora koje su vodili optuženi i drugi politički i vojni lideri bosanskih Srba.
Lokalno pravosuđe – Krkalić: Batine prilikom ispitivanja 20. Marta 2012. Članak Svjedoci na suđenju Atifu Krkaliću, kojem se na teret stavlja zločin na području Tešnja, ispričali su da ih je optuženi tukao na ispitivanju.