Vijesti


Memić i ostali: Strijeljanje po naređenju Nihada Bojadžića 30. Marta 2012. Članak Rasema Handanović, svjedokinja Tužilaštva BiH, kazala je da je šest do sedam muškaraca strijeljano u Trusini u aprilu 1993. godine po naređenju optuženog Nihada Bojadžića, istaknuvši da je i ona u tome učestvovala.
Podignuta optužnica protiv Željka Rodina 30. Marta 2012. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Željka Rodina za zločin nad zatočenim civilima u logorima Dretelj, Gabela i Silos (opština Čapljina) počinjen 1993. godine.
Lokalno pravosuđe – Koler: Ukinuta prvostepena presuda 30. Marta 2012. Članak Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ukinuo je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Tuzli kojom je Ivan Koler oslobođen da je počinio zločin u Tuzli.
Lokalno pravosuđe – Hadžić i Hodžić: Udarci u lice 29. Marta 2012. Članak Svjedoci Tužilaštva Brčko Distrikta kazali su na suđenju Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću da su u jesen 1992. godine, tokom 20 dana zarobljeništva u Gornjem Rahiću, premlaćivani i ispitivani od više pripadnika Armije Republike BiH sa tog područja, uključuj
Živković i Tadić: Bez naređenja optuženog 29. Marta 2012. Članak Na suđenju za zločine u Čajniču, svjedok Odbrane je rekao da nije po naređenju optuženog Milorada Živkovića sudjelovao u hapšenju Mirzeta Čolaka.
Nešković i Ilić: Vjerovanje u riječi Ratka Mladića 29. Marta 2012. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, svjedok Odbrane Srbislav Davidović je rekao da nije mogao predvidjeti ubistva Srebreničana u julu 1995. godine.
Karadžić: Egzekucije u Kravici 29. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja pred Haškim tribunalom, Radovan Karadžić ustvrdio je da je broj Bošnjaka koje su snage bosanskih Srba 13. jula 1995. godine ubile u selu Kravica “uvećan za deset puta”, sugerišući da je moglo biti najviše 150 žrtava, a ne 1.000, kako pi
Vlahović: Otkup glave 29. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je optuženi njenog muža odveo iz stana i pretukao ga.
Baričanin: Iznesene žalbe na presudu 29. Marta 2012. Članak Iznoseći žalbe na prvostepenu presudu kojom je Saša Baričanin osuđen na 18 godina zatvora, Tužilaštvo BiH je zatražilo od Apelacionog vijeća Suda BiH da optuženom izrekne dugotrajnu kaznu zatvora, dok je Odbrana tražila da se prvostepena presuda ukine.
Lokalno pravosuđe – Istočno Sarajevo: Određen pritvor Mladenu Markoviću 29. Marta 2012. Članak U Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu potvrđeno je da je Mladenu Markoviću ponovo određen jednomjesečni pritvor, nakon što je Vanraspravno vijeće ovog suda ukinulo prvobitnu odluku.