Vijesti


Mladić: Tragični događaji u Biljanima 30. Augusta 2012. Članak Odbrana Ratka Mladića u Haškom tribunalu završila je ispitivanje zaštićenog svjedoka Tužilaštva RM-010, koji je preživio strijeljanje Bošnjaka u selu Biljani kod Ključa u julu 1992. godine, ne negirajući da se to dogodilo.
Mladić: Pružena ruka generala 30. Augusta 2012. Članak Dvojica preživjelih Bošnjaka opisala su u nastavku suđenju Ratku Mladiću masovna ubistva koja su srpske snage počinile u ljeto 1992. godine u opštinama Kalinovik i Ključ.
Nešković i Ilić: Zatražena oslobađajuća presuda 30. Augusta 2012. Članak Odbrana Dragana Neškovića u završnoj riječi je zatražila da Sud BiH izrekne oslobađajuću presudu, istaknuvši da Državno tužilaštvo nije van sumnje dokazalo njegovu krivicu za zločine počinjene nad Srebreničanima u julu 1995. godine.
U RS-u nezadovoljni implementacijom Državne strategije 29. Augusta 2012. Članak Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade Republike Srpske (RS), kazao je da je nezadovoljan radom pravosudnih organa BiH zbog nejednake primjene krivičnih zakona na teritoriji BiH i sporosti u procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom
Karadžić: Odbrana će pozvati 600 svjedoka 28. Augusta 2012. Članak Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) koji je u Haagu optužen za genocid i zločine počinjene u BiH, namjerava da u svoju Odbranu pozove 600 svjedoka.
Lokalno pravosuđe – Pudić: Premlaćivanja u logoru Luka 28. Augusta 2012. Članak Svjedočeći u svoju korist pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, Branko Pudić je rekao da je u maju i junu 1992. godine vidio premlaćivanja zatvorenika u logoru Luka, ali da u njima nije učestvovao.
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Odgođeno iznošenje završnih riječi 28. Augusta 2012. Članak Nastavak suđenja Hamedu Salihoviću, Nedžadu Oriću i Azemu Ahmiću pred Kantonalnim sudom u Tuzli odgođen je zbog zahtjeva jednog od branilaca. Iznošenje završnih riječi zakazano je za 12. septembar.
Kornjača: Svjedok krivi optuženog 28. Augusta 2012. Članak Na suđenju Milunu Kornjači, optuženom za zločin počinjen u Čajniču, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je identifikovao brata koji je ubijen u maju 1992. godine na Mostini, istaknuvši da za njegovu smrt krivi optuženog jer je bio komandant jedinice k
Karadžić: Tužilaštvo protiv novog suđenja 28. Augusta 2012. Članak Haško tužilaštvo zatražilo je od Sudskog vijeća da odbaci prijedlog Radovana Karadžića da njegovo suđenje počne iznova zbog, kako je rekao, stalnih problema u objelodanjivanju dokaza Odbrani.
Bašić i Šijak: Pošten čovjek 28. Augusta 2012. Članak Svjedok Odbrane Muhidina Bašića kazao je da se 1992. godine skrivao oko 15 dana u kući optuženog, ocijenivši ga kao poštenog čovjeka.