Vijesti


Mladić: Granata doletjela iz pravca srpskih položaja 24. Januara 2013. Članak U posljednjem dijelu trodnevnog svjedočenja na suđenju Ratku Mladiću, francuski oficir UNPROFOR-a izjavio je da je istragom utvrđeno da je drugu eksploziju kod tržnice Markale u avgustu 1995. izazvala granata ispaljena iz pravca položaja Vojske Republike
Karadžić: General oduševljen znanjem ABiH 24. Januara 2013. Članak Bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS) Dragomir Milošević negirao je, kao svjedok Odbrane Radovana Karadžića, da su njegove snage 1994. i 1995. hotimično granatirale i gađale snajperima civile u Sarajevu.
Krsmanović: Crna vijest za mještane Sjeverina 22. Januara 2013. Članak Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu izjavio je da je njegov brat u oktobru 1992. godine otet iz autobusa i da je čuo da je kasnije, zajedno sa drugim Bošnjacima, ubijen u Višegradu.
Mladić: Namjerna vatra na prolaznike 22. Januara 2013. Članak U nastavku suđenja Ratku Mladiću, bivši francuski oficir UNPROFOR-a je posvjedočio da je 1995. godine Vojska Republike Srpske (VRS) “stalno i nasumično” granatirala grad i civile “namjerno” gađala iz snajpera.
Karadžić: Nije bilo protjerivanja iz Foče 22. Januara 2013. Članak Iskazom svjedoka Trifka Pljevaljčića, Radovan Karadžić je nastojao da pred Sudom u Haagu opovrgne optužbu o progonu Bošnjaka iz Foče 1992. godine.
Aškraba: Odlučuje Trećestepeno vijeće 18. Januara 2013. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je u trećestepenom postupku da Đorđislavu Aškrabi bude povećana kazna za zločine u Kalinoviku, dok je Odbrana predložila oslobađajuću presudu ili smanjenje sankcije.
Uhapšene četiri osobe u Goraždu 18. Januara 2013. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u Goraždu četiri osobe zbog sumnje da su počinile ratne zločine nad Srbima u tom gradu.
Jukić: Protjerivanje i maltretiranje mještana 18. Januara 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, svjedoci Tužilaštva BiH izjavili su da ih je optuženi Željko Jukić, prilikom “protjerivanja” iz sela Lapsunj u avgustu 1993. godine, fizički udarao i maltretirao.
Mladić: Nestajanje Bošnjaka iz Foče 18. Januara 2013. Članak Bivši zatočenik Kazneno-popravnog doma (KPD) u Foči posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da su pripadnici srpskih snaga u tom zatvoru 1992. i 1993. Bošnjake držali u nehumanim uslovima, zlostavljali ih i ubijali.
Korićanske stijene: Pravi i lažni svjedoci 18. Januara 2013. Članak Na obnovljenom suđenju za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da Zoran Babić, Milorad Škrbić, Dušan Janković i Željko Stojnić budu proglašeni krivima.