Članak

Jukić: Protjerivanje i maltretiranje mještana

18. Januara 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, svjedoci Tužilaštva BiH izjavili su da ih je optuženi Željko Jukić, prilikom “protjerivanja” iz sela Lapsunj u avgustu 1993. godine, fizički udarao i maltretirao.

This post is also available in: English

Mujo Perviz potvrdio je da su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), među kojima je bio i Željko Jukić, 28. avgusta 1993. upali u Lapsunj, odakle je svo bošnjačko i srpsko stanovništvo bilo protjerano iz kuća.

“Imali smo 15 minuta da dođemo do prodavnice. Svi – i žene i djeca i starci. Vojno sposobnih muškaraca u selu nije ni bilo. Ja jesam ostao, ali kao invalid nikada u životu nisam pušku nosio”, objasnio je svjedok.

On je kazao da je Jukić kod prodavnice u Lapsunju maltretirao stanovništvo tražeći od njih da pjevaju “hrvatske borbene pjesme”. Kako je rekao, ukoliko neko nije znao pjesme, dobio bi batine.

“Tu smo svi zakačili neki degenek. Psovali su nam balijsku majku, udarali nas šakama, puškama. Bilo je starih žena koje su padale u nesvijest. I tako sve dok nisu došli autobusi u koje su nas potrpali i odveli u Prozor, te zatvorili u srednjoškolski centar”, ispričao je Perviz.

Željko Jukić, bivši pripadnik HVO-a, optužen je da je 28. augusta 1993. godine sudjelovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva iz opštine Prozor.

Svjedok Perviz je ispričao da se 28. avgusta 1993. ispred prodavnice u Lapsunju dovezao Željko Jukić u luksuznom autu, hvaleći se kako je uhvatio svinju. Prema iskazu svjedoka, pred njim je otvorio gepek u kojem se nalazio nepoznati mladić zavezanih ruku i nogu.

“Bio je zavezan, ali je bio živ. Pored Željka, u autu je bio izvjesni Cela. Ja mladića u gepeku nisam poznavao, ali sam vidio kad se Željko sa tim istim autom odvezao u pravcu jezera. Nisam vidio šta se tamo desilo, ali sam čuo rafalnu paljbu”, kazao je svjedok, objasnivši da je nakon rata saznao da je u autu bio Kerim, hodžin sin, koji je tokom rata ubijen.

Na današnjem ročištu, iskaz je dala i Đula Berić, koja je takođe 28. avgusta 1993. godine protjerana iz sela Lapsunj.

“Željko Jukić je bio jedan od vojnika koji su nas tjerali iz kuća. Ja sam ga poznavala čitav život, pa mi nije bilo teško da ga prepoznam. Čula sam da je druge mještane maltretirao, a mene je, kad smo ulazili u kamion, čak udario puškom po koljenu”, ispričala je svjedokinja Berić.

Tokom unakrsnog ispitivanja, oba svjedoka su potvrdila da su Jukića i njegovu familiju poznavali prije rata, te da su čuli da je optuženi bio pripadnik “Kinder voda” HVO-a.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. januar.

                                                                                                                                                     D.E.

Povezani članci

This post is also available in: English