Vijesti


Brkan i Macić negirali krivicu 15. Aprila 2013. Članak Osman Brkan i Ibro Macić izjasnili su se pred Sudom BiH da nisu krivi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Blace u općini Konjic.
Gore od rata 12. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da su optuženog Ramiza Avdovića stražari zvali komandirom, ali da on ne zna njegovu funkciju.
Fatalno kopanje rovova 12. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine u Vogošći, svjedoci Tužilaštva BiH potvrdili su da su tokom zatočeništva u “Planjinoj kući” čuli da je upravnik tog objekta bio Branko Vlačo, kojeg do tada nikada nisu vidjeli, niti poznavali.
Sud prebacio predmet protiv Begića i ostalih 12. Aprila 2013. Članak Sud BiH prebacio je Kantonalnom sudu u Bihaću predmet protiv petorice bivših pripadnika Armije BiH optuženih za zločine počinjene u Bihaću i Cazinu.
U stanu kod optuženog 12. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja za zločin u Sarajevu, svjedokinja Tužilaštva izjavila je da ju je optuženi Zoran Dragičević zvani Krompir odveo u svoj stan, gdje su “imali odnos”, te da “nije bio nasilan”.
Optuženi izbačen zbog vrijeđanja svjedoka 12. Aprila 2013. Članak Sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu izbacile su iz sudnice optuženog Ratka Mladića zbog toga što je rekao da svjedok Optužbe iz Srebrenice koji je preživio strijeljanje – laže.
Sakrivanje tijela 12. Aprila 2013. Članak Bivši glavni istražitelj Haškog tužilaštva, Jean-Rene Ruez, opisao je na suđenju Ratku Mladiću kako je otkriveno više lokacija na kojima su, prema optužnici i ranijim presudama Haškog tribunala, srpske snage u julu 1995. godine strijeljale hiljade zaroblj
Dodatno vještačenje oštećene 12. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja Asimu Kadiću za zločin u Visokom, vještakinja je pred Kantonalnim sudom u Zenici izjavila da je potrebno obezbijediti posebnu zaštitu za oštećenu tokom njenog svjedočenja.
Ranjen ležao u bolnici 12. Aprila 2013. Članak Svjedočeći u svoju korist, optuženi Redžep Beganović je izjavio da je bio na bolovanju kada je u decembru 1993. počinjen zločin za koji ga optužnica tereti.
Metak u čelo 11. Aprila 2013. Članak Na suđenju Zemiru Kovačeviću, optuženom za zločine počinjene na području Bosanskog Broda, Ana Zečević je ispričala kako je saznala da joj je suprug ubijen u Sijekovcu u martu 1992. godine.