Vijesti


EUROMIL ukinuo posmatrački status Vojnom sindikatu Srbije nakon pisanja Detektora 3. Maja 2024. Vijest Evropska organizacija vojnih asocijacija i sindikata (EUROMIL) ukinula je prethodnog vikenda posmatrački status u ovoj organizaciji Vojnom sindikatu Srbije, nakon hapšenja predsjednika Novice Antića zbog pronevjere i teksta Detektora kako on održava veze s ljudima bliskim režimu Vladimira Putina.
Usvajanje rezolucije UN-a kao poruka da se genocid nikad ne ponovi 30. Aprila 2024. Vijest Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici važno je zbog preživjelih i žrtava, a proglašavanje 11. jula međunarodnim danom sjećanja predstavljalo bi poruku cijelom svijetu da se genocid nikada ne ponovi, rečeno je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).
Dodik i Lukić: Tužilaštvo u spis uvrstilo Schmidtove odluke 29. Aprila 2024. Suđenje Na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i bivšem direktoru Službenog glasnika ovog entiteta Milošu Lukiću za nepoštivanje odluka visokog predstavnika, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je set materijalnih dokaza.
Memić i ostali: Regulacioni i urbanistički planovi u nadležnosti općina 29. Aprila 2024. Suđenje Na suđenju bivšem načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću i još četvero zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja, svjedoci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva su govorili o procedurama dobijanja potrebnih saglasnosti i dozvola za građenje objekata.
Potvrđena optužnica protiv Vojina Pavlovića za odobravanje genocida 29. Aprila 2024. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je novu optužnicu protiv Vojina Pavlovića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, odnosno odobravanje i pokušaje opravdavanja genocida u Srebrenici.
Kapić: Poruke o pravljenju eksplozivne naprave 26. Aprila 2024. Suđenje Na suđenju za planiranje terorističkog napada u Zenici, svjedok Državnog tužilaštva pročitao je poruke s mobilnog telefona oduzetog od optuženog Mirze Kapića, koje sadrže uputstvo za pravljenje eksplozivne naprave.
Spori krivični postupci povećavaju rizik od retraumatizacije svjedoka ratnih zločina 25. Aprila 2024. Vijest Podrška svjedocima u predmetima ratnih zločina ključni je element u njihovoj zaštiti tokom samog sudskog procesa, poručeno je tokom predstavljanja analize sistema za podršku svjedocima, koja je provedena u okviru projekta Misije OSCE-a u našoj zemlji.
Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića 25. Aprila 2024. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, kao i ugrožavanja sigurnosti.
Porodice iz Ukrajine upoznate s procesom identifikacije nestalih 25. Aprila 2024. Vijest Udruženja koja okupljaju porodice stradalih i nestalih te predstavnici civilnog društva iz Ukrajine boravili su danas u Tuzli, u okviru studijske posjete koju Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) Zapadnog Balkana radi s Komisijom iz Ukrajine, a tom prilikom su se, između ostalog, mogli upoznati s procesom identifikacije.
Potvrđena optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović 25. Aprila 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv advokatice Vasvije Vidović, koja se tereti da je u zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sakrila mobilni telefon osumnjičenog Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Državnog suda.