Članak

Peulić i ostali: Susret s Petrovićem

23. Marta 2018.15:40
Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je Sašu Petrovića vidjela 1992. godine nakon što su zapaljene kuće u selu Hanifići.

Svjedokinja, koja je tražila da njeno ime i prezime ne budu javno izneseni, ispričala je da je nakon Bajrama 1992. godine boravila u selu Hanifići kod Kotor-Varoši. Jedne prilike, kako je kazala, otišla je do obližnjeg sela Hrvaćani, gdje joj je prišao vojnik, koji se predstavio kao Saša Petrović i ispitivao je o novcu.

Ona je opisala i dan kada su sve kuće u selu Hanifići zapaljene, a civilima rečeno da idu do obližnje benzinske pumpe.

“Došao je opet isti Saša, prišao je meni i pitao me za pare i znam li praviti kolače… Predstavio mi se kao Saša Petrović, o njemu nisam ništa čula, jedino da je iz Liplja. Tu smo proveli dva sata, a muškarci su odvedeni negdje u logor, neke su šamarali, a mi smo vraćeni kućama”, izjavila je svjedokinja, na čijem davanju iskaza je s nekih dijelova javnost bila isključena.

U selu Hanifići, kako je kazala, vidjela je kada je sedam ljudi uvedeno u džamiju, a potom je čula pucnjavu. Nakon toga, džamija je zapaljena, rekla je ona.

Za ratni zločin počinjen u Kotor-Varoši, Tužilaštvo BiH optužilo je Aleksandra Petrovića, Boška Peulića, Slobodana Župljanina, Manojla Tepića, Janka Trivića i Nedjeljka Đekanovića. Na teret im se stavlja progon – ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

U optužnici se navodi da je Peulić bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona, Petrović komandir Prve čete Drugog bataljona, Tepić komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, Trivić komandant 22. brigade VRS-a, a Đekanović predsjednik Općine Kotor-Varoš i predsjednik Kriznog štaba.

Svjedok Selim Hibić je kazao da je imao osam godina kada su u ljeto 1992. godine počeli napadi na selo Večići kod Kotor-Varoši. On se s porodicom krio u podrumu djedove kuće. “U drugom napadu je poginula moja majka Fatima. Vraćala se iz štale i uslijedio je avionski napad, i poginula je”, posvjedočio je on.

Za vrijeme narednog napada, kako je rekao, vojnici su došli do njih u podrum i istjerali ih napolje i tada je vidio da neke kuće gore.

Njegovog amidžu su tada, kako se prisjetio, rafalom ubili, dok su Muju Čevana i njegovog unuka Midhata tukli. Tada su, prema svjedoku, uvedeni u obližnju kuću, a ubrzo nakon toga ponovno im je naređeno da izađu. Prilikom izlaska, kako je kazao, vidio je Muju i Midhata mrtve.

“Čuo sam naređenje da idemo u živi štit. Dovedeni smo u Donje Vrbanjce i uvedeni u kafić. Nakon dvije noći su nas odveli u zgradu na ispitivanje, a potom smo smješteni u kućama u selu Orahovo. Nakon više od dva mjeseca smo razmijenjeni”, ispričao je on.

Suđenje se nastavlja 20. aprila.

Emina Dizdarević Tahmiščija