Analiza

Ruska podrška ili energetsko zarobljavanje BiH

Ruska delegacija u Manastiru Sokolica na Sokocu. Foto: BIRN BiH

Ruska podrška ili energetsko zarobljavanje BiH

14. Septembra 2023.16:40
14. Septembra 2023.16:40
Otkazivanjem predavanja Sergeja Baburina na Pravnom fakultetu u Sarajevu nakon pisanja medija te najavom filma o srpskim stradanjima u Sarajevsko-romanijskoj regiji i željom za još boljom saradnjom sa gradovima i općinama u Republici Srpskoj, završila je posjeta ruske delegacije koju je predvodio. Ranije je Evropsko vijeće za vanjske odnose navelo da Rusija svoje ciljeve u BiH ostvaruje podržavajući lokalne etnonacionalističke opunomoćenike.

Njegovo predavanje na seminaru kojem je pokrovitelj Grad Sarajevo otkazano je nakon natpisa u medijima.

Gradonačelnica Benjamina Karić za Detektor navodi da je zahtjev za pokroviteljstvo uputio Pravni fakultet, a Grad prihvatio.

“Grad Sarajevo je kroz pokroviteljstvo podržao rad konferencije, ali nije učestvovao u radu organizacionog odbora”, navodi Karić, dodajući da Sergej Baburin, ruski nacionalista, koji negira genocid i opsadu, nije dobrodošao i nikada neće biti dobrodošao u instituciju Grada.

“Podjednako, nikada neće održati predavanje ili bilo šta slično pod pokroviteljstvom ili organizacijom Grada”, kaže ona i navodi da je Pravni fakultet potvrdio da Baburin neće učestvovati na konferenciji.

Mišljenje Karić ne dijeli gradonačelnik Istočnog Sarajeva koji se dan prije sastao sa ruskom delegacijom.

“Mislim da su u Sarajevu pogriješili, nije on čovjek neke opterećenosti, bezveze su samo zatvorili vrata”, smatra Ćosić, navodeći da stavovi Baburina o zločinima u BiH podrazumijevaju njegovu iskrenost.

“Sud u Hagu je presudio ljude i mi imamo pravo da kažemo da ne odobravamo taj sud”, kaže.

Gradonačelnica Karić nije odgovorila na dodatni upit o tome kako je moguće da se ovakvi propusti dešavaju u akademskoj zajednici i da nije bilo provjere govornika. Na upit o izboru predavača i razlogu otkazivanja predavanja Baburina nisu odgovorili sa Pravnog fakulteta za Detektor.

“Njegovanje srpsko-ruskog prijateljstva”

Sergej Baburin u Ugljeviku. Foto: Opština Ugljevik

Baburin, predsjednik političke stranke Ruski općenarodni savez, u posjeti Bosni i Hercegovini je od utorka, zajedno sa Andrejem Snjegovim i Sergejem Dobrinjinim.

On je u utorak posjetio Manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku, gdje su predati dijelovi moštiju istoimenog sveca.

Proslavi slave ovog manastira prisustvovao je i načelnik Ugljevika, Vasilije Perić, koji je naveo da je ovaj manastir simbol srpsko-ruskog prijateljstva.

“Prijateljstvo i saradnja između srpskog i ruskog naroda se podrazumijeva, a ruskom narodu izražavamo veliku zahvalnost na svemu što čini za srpski narod u teškim vremenima“, rekao je Perić, navodi se na zvaničnoj stranici ove općine.

Posjetu ruske delegacije Kenan Hodžić, viši asistent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, smatra ranije dogovorenom aktivnošću između predstavnika Milorada Dodika sa grupom propagandista, kako naziva delegaciju koja je u BiH.

“Nekako mi je ovo indikativno jer poprima zlokobniju formu u ambijentu koji je trenutno naročito polarizovan”, navodi Hodžić, dodajući da Ruska Federacija i njeni emisari zauzimaju vakum koji se stvara u prostoru – što može biti zabrinjavajuće.

U članku Evropskog vijeća za vanjske odnose se navodi da Rusija svoje ciljeve u BiH ostvaruje podržavajući lokalne etnonacionalističke opunomoćenike koji podrazumijevaju političke vođe u Bosni i Hercegovini, te ruskim političkim uticajem u Vijeću sigurnosti i Vijeću za provedbu mira.

“Ruska politika u bosanskom ratu čvrsto se stavila na stranu Srbije i Republike Srpske. (…) Ideološki i politički, Moskva je podržavala Srbiju Slobodana Miloševića i vođe bosanskih Srba između 1992. i 1995. Procjenjuje se da se 500 ruskih dobrovoljaca borilo uz paravojne postrojbe bosanskih Srba tijekom rata”, navodi se u ovom članku.

Važnost ruskih dobrovoljaca istaknuo je i gradonačelnik Ćosić na sastanku sa ruskom delegacijom, navodeći da postoji više od 20 grobova ruskih dobrovoljaca koji su živote položili u stvaranje Republike Srpske.

“Oni su davali živote da bi se stvorio ovaj grad i Republika Srpska”, naveo je on.

Srpska stradanja kao primjer za naredne događaje

Ruska delegacija u manastiru Sokolica na Sokocu. Foto: BIRN BiH

U najavi dolaska ruske delegacije iz Opštine Sokolac je najavljeno da s njima dolazi i TV ekipa iz Rusije koja želi ruskoj publici predstaviti istinu o ratu na području Sarajevsko-romanijske regije.

Načelnik Milovan Bjelica je nakon sastanka kazao da je delegaciju upoznao sa statusom Republike Srpske, stradanjima i borbom u proteklom periodu.

“Upoznali su se sa situacijom u Sarajevu i oko Sarajeva; da je Sarajevo sve vrijeme bilo podijeljen grad, da nije bilo nikakvih okupacija, da su ovdje ognjišta branili ljudi koji su tu rođeni, da nije bilo agresije, da smo prihvatili Dejtonski mirovni sporazum i želimo u potpunosti da ga provodimo”, kazao je Bjelica, dodajući da ne postoji spremnost za izmjenama Dejtonskog sporazuma.

“Upoznao sam Baburina i sa posljedicama svega što se dešavalo na ovim prostorima, posebno kad je bilo NATO bombardovanje”, naveo je on, te kazao da je cilj bio da gosti vide stradanja Srba.

Za opsadu Sarajeva i druge zločine, terorisanje građana snajperisanjem i granatiranjem, pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Mehanizmom za međunarodne krivične sudove osuđen je politički, policijski i vojni vrh RS-a.

Baburin je nakon sastanka kazao da je došao posjetiti prijatelja vezano za sve što se desilo i što se dešava, posebno za oružje sa osiromašenim uranijem.

On se osvrnuo i na saradnju sa evropskim zemljama, navodeći da je problem u tome što “oni hoće da ograde svoj narod od ruskog naroda”.

“Malo je država trenutno u Evropi kao što su Srbija, RS, pa mogu reći i Bugarska – što drže otvorene prozore prema Ruskoj Federaciji”, kazao je Baburin u obraćanju nakon načelnika Bjelice koji je Rusiji poželio uspjeh i što brži završetak “specijalne operacije gdje je došlo do povampirenja nacizma”.

Ovo je termin koji je Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije, koristio 2022. godine kada je započela invazija na Ukrajinu.

Infrastrukturni projekti koje vode ruske firme

Ruska delegacija u gradu Istočno Sarajevo. Foto: Grad Istočno Sarajevo

Posjetu gradu Istočno Sarajevo Ćosić objašnjava kao uzvraćanje na njegovu posjetu Moskvi u maju ove godine. On je tom prilikom posjetio firmu iz Kemerova koja bi bila zadužena za izgradnju spalionice u ovom gradu.

Prilikom posjete u maju, Ćosić je podsjetio da je posjetio i spalionicu smeća u Češkoj.

“Kod Češka Blade smo čak prošli projekat koji podrazumijeva izradu studije izvodljivosti za spalionicu otpada. Međutim, problem je što se radi o spalionici od 130 hiljada tona smeća na godišnjem nivou procijenjene vrijednosti 130 miliona eura. Zato nam je ruska opcija prihvatljivija jer investicija sa kompletnom izgradnjom spalionice i svih infrastrukturnih radova ne bi prešla 10 miliona maraka”, naveo je Ćosić tada.

On za Detektor kaže da se nakon te posjete sreo sa Baburinom, te mu rekao da navrati prilikom posjete Sarajevu.

Ovakve projekte primamljivim smatra i načelnik Bjelica, koji je kazao da ga je tokom sastanka Dobrinjin, vlasnik firme “Vektor-N”, upoznao s radom ove kompanije.

“Oni se bave preradom komunalnog otpada, a imaju i druge djelatnosti tako da smo spremni da proširimo te teme. Moje je da predstavim ovu kompaniju i na većim nivoima, na sjednicama saveza općina”, kazao je Bjelica nakon sastanka.

Ovakve projekte Hodžić smatra znakom da Rusija ne odustaje od BiH ni u daljem energetskom zarobljavanju.

“Vrlo su proaktivni kad se radi o bilo kakvom vidu finansiranja, naročito zato što EU zatvara ta vrata zbog secesionističke politike koja se vodi. Ovi projekti omogućavaju kratkoročne pozitivne efekte za Republiku Srpsku i, po mom mišljenju, toga će biti više”, kaže Hodžić.

Nermina Kuloglija-Zolj