Predmet: Tintor Jovan

Tintor.jpg

14. Aprila 2022.
Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražilo je od nadležnih institucija hitnu reakciju i zaustavljanje bilateralnih sporazuma sa državama u kojima se ne priznaju međunarodne presude, a nakon što je Viši sud u Beogradu uvažio zahtjev Jovana Tintora da kaznu od deset godina zatvora, koju mu je izrekao Sud Bosne i Hercegovine zbog zločina počinjenih u Vogošći, izdržava u Srbiji.

jovan-tintor.jpg

5. Marta 2019.
Drugostepeno vijeće Suda BiH donijelo je presudu kojom je Jovanu Tintoru smanjena kazna te je osuđen na deset godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Vogošće, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

jovan-tintor.jpg

16. Jula 2018.
Nakon što je Odbrana optuženog Jovana Tintora zatražila donošenje oslobađajuće presude, Sud BiH je izricanje prvostepene presude za zločine počinjene u Vogošći zakazao za 30. august. Na početku iznošenja završne riječi, advokatica Nina Kisić se osvrnula na prisluškivane razgovore optuženog koje je Tužilaštvo BiH izvelo u toku postupka, ocijenivši ih kao nerelevantne jer su sačinjeni prije vremena obuhvaćenog optužnicom, nezakonito su snimljeni i sačuvani, te nema potvrde autentičnosti razgovora.