Vijest

Jovan Tintor traži da kaznu za zločine u Vogošći izdržava u Srbiji

7. Februara 2022.12:42
Jovan Tintor zvani Joja, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine pravosnažno osudio na 10 godina zatvora za zločine u Vogošći, podnio je zahtjev preko Ministarstva pravde da ostatak kazne izdržava u Srbiji, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Jovan Tintor u sudnici. Foto: Sud BiH

Iz Ministarstva pravde BiH su naveli da je osuđeni Jovan Tintor, u skladu sa ugovorom između BiH i Srbije o međusobnom priznanju i izvršenju sudskih odluka, prije nekoliko mjeseci podnio molbu za transfer radi daljnjeg izdržavanja kazne zatvora u susjednoj državi.

“Molbu je, suglasno navedenom ugovoru i Europskoj konvenciji o transferu osuđenih lica, ovo ministarstvo proslijedilo nadležnim organima Republike Srbije. Povratnu informaciju o odluci nadležnih organa Republike Srbije još nismo zaprimili”, kazali su iz Ministarstva pravde.

Iz Suda BiH nisu odgovorili na naš upit da li su upoznati s Tintorovim zahtjevom, dok su iz Tužilaštva naveli da se postupajućem tužitelju u ovom predmetu niko nije obraćao s navedenim zahtjevom ili informacijom.

Viši sud u Beogradu potvrdio je da je zaprimljen zahtjev za priznanje strane sudske odluke.

Tintor je pravosnažnom presudom Suda BiH iz februara 2019. osuđen za zločin protiv čovječnosti na području Vogošće, a proglašen je krivim za nekoliko tačaka optužnice za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo ove općine u periodu od aprila do kraja jula 1992. godine. Utvrđeno je da je Tintor bio predsjednik Kriznog štaba i član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), kao i da je znao za napad usmjeren na civile nesrpske nacionalnosti.

Uvrđeno je kako je Krizni štab, na čijem je čelu bio Tintor, donio naredbu o formiranju logora “Kon-Tiki” i “Bunker”, kao i da je odgovoran za zatvaranje civila u “Nakinoj garaži” i “Planjinoj kući” te nehumane uslove koji su u njima vladali.

“Vijeće zaključuje da je optuženi Tintor znao i bio upoznat o premlaćivanju zatvorenika, i da je bio u poziciji da to spriječi”, navelo je Sudsko vijeće u svojoj presudi.

Navodi se i to da je Tintor neutvrđenog dana u prvoj polovici maja 1992. osobu C-3, koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće, u logoru “Bunker” udario u stomak, a vojnik joj je strgnuo odjeću, nakon čega mu je optuženi naredio na joj odreže dojku. Presudom je utvrđeno da je vojnik zarezao dojku, odakle je potekla krv, kao i da je u prostorijama policije ispitivao zatočene policajce, a jednog od njih je davio i udarao rukama, te mu stavljao nož pod vrat.

Tintor je uhapšen u februaru 2016. na Graničnom prijelazu Rača, po potjernici koja je raspisana 1999. godine. U kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru. Prvostepenom presudom je osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina na području Vogošće, ali mu je Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo kaznu na 10 godina.

Dokumenti do kojih je BIRN BiH došao u jednom od ranijih istraživanja pokazali su da je Tintor 2013. i 2014. bio predsjednik Vojvodskog savjeta – “Ujedinjenog ravnogorskog pokreta Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore”, a osobe s kojima smo tada razgovarali nisu željele otkriti da li se on još uvijek nalazi na čelu ovog tijela.

Haris Rovčanin