Članak

Jovanu Tintoru 11 godina za zločine u Vogošći

30. Avgusta 2018.11:19
Prvostepenom presudom Sud BiH je Jovana Tintora zvanog Joja, nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća, osudio na 11 godina zatvora.

This post is also available in: English (English)

Tintor je proglašen krivim po sedam tačaka optužnice za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo Vogošće u periodu od aprila do kraja jula 1992. godine.

“Vijeće je našlo da je optuženi počinio zločin protiv čovječnosti progonom. Analizom materijalnih dokaza je zaključilo da je optuženi počinio ovo djelo učešćem u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim planom da se sprovede Uputstvo srpskog naroda u vanrednim okolnostima, s kojim planovima je optuženi bio upoznat”, kazala je predsjednica Vijeća Minka Kreho.

Prema presudi, utvrđeno je da je optuženi bio predsjednik Kriznog štaba i član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) te je Vijeće istaklo njegovu pozicioniranost u civilnim strukturama, svijest i involviranost u aktivnostima Općine. Za Vijeće je nesporno da je optuženi znao za napad usmjeren na civile nesrpske nacionalnosti.

Kako je rekla Kreho, na osnovu izvedenih dokaza je jasno da je Tintor bio sudionik pregovora i sastanaka na kojima se raspravljalo o podjeli Vogošće, kao i sastanaka u hotelu “Park”, gdje je govorio da je “ovo srpska zemlja”.

Govoreći o zatočeničkim objektima u Vogošći, sutkinja Kreho je navela da je optuženi, kao predsjednik Kriznog štaba, svojom odlukom ne samo formirao logor “Bunker” i postavio Branu Vlaču za upravnika nego je imao i ingerencije da odlučuje o sudbini zatvorenih lica.

“Vijeće zaključuje da je optuženi Tintor znao i bio upoznat o premlaćivanju zatvorenika, i da je bio u poziciji da to spriječi… Vijeće zaključuje da je optuženi odgovoran za zatvaranje civila u ‘Nakinoj garaži’ i ‘Planjinoj kući’ i njihove nehumane uslove”, dodala je ona.

Tintor je također proglašen krivim da je neutvrđenog dana u prvoj polovici maja 1992. osobu C-3, koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće, u logoru “Bunker” udario u stomak, a vojnik joj je strgnuo odjeću, nakon čega mu je optuženi naredio na joj odreže dojku. Prema optužnici, vojnik joj je zarezao dojku, odakle je potekla krv.

“Vijeće je uzelo u obzir iskaz C-3, koja je na uvjerljiv način opisala maltretiranje i njen iskaz nije doveden u pitanje”, istakla je Kreho.

Tintor je oslobođen optužbi za stradanje 13 civila, koji su, prema optužnici, iz logora “Bunker” odvedeni u nepoznatom pravcu i ubijeni, a koji su ekshumirani u Vlakovu, dok se za jednog civila gubi svaki trag.

“Ostaje nerazjašnjeno po čijem odobrenju i naredbi su civili odvedeni i ubijeni, zbog čega Sud oslobađa Jovana Tintora krivice”, kazala je sutkinja Kreho.

Ona je također rekla da je odvođenje na prisilne radove zatvorenika i ubistvo šest civila iz pete tačke optužnice izostavljeno iz presude jer se nije mogla naći Tintorova odgovornost.

U februaru 2016. Tintor je uhapšen na Rači, graničnom prijelazu sa Srbijom, po potjernici koja je raspisana 1999. godine.

Optuženi je oslobođen pokrivanja troškova postupka, a produžen mu je pritvor. Oštećeni sa imovinskopravnim zahtjevima upućeni su na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Emina Dizdarević


This post is also available in: English (English)