Vijest

Naredne sedmice prvi svjedoci Odbrane Dragana Vikića

13. Novembra 2020.15:46
U petak, 20. novembra pred Sudom Bosne i Hercegovine planirano je da Odbrana Dragana Vikića sasluša svoje prve svjedoke.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (MUP RBiH), optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Jusuf Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH. Za zločin u Velikom parku optuženi su i Nermin Uzunović i Mladen Čovčić kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Vikićeva Odbrana je najavila da će u toku svog dokaznog postupka saslušati 33 svjedoka.

U srijedu, 18. novembra na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen u ljeto 1992. na području Prijedora, optuženi Bratislav Bilbija će svjedočiti u svoju korist.

Optužnica tereti Bilbiju, Ranka Babića i Đuru Adamovića, bivše pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS), za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora, a na teret im je stavljeno da su u augustu 1992. u zaseoku Bukvik odvojili više muškaraca bošnjačke nacionalnosti, a potom učestvovali u njihovom mučenju, zlostavljanju i ubistvima.

Istog dana planiran je nastavak suđenja Senadu Kasupoviću, koji je optužen da je 2013. otišao iz BiH i u Siriji se borio na strani takozvanog ISIL-a, koji je proglašen terorističkom organizacijom. U optužnici se navodi da je pod imenom Muatesim učestvovao u terorističkim aktivnostima, boreći se u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila naziv u “El-Aksa”.

U četvrtak, 19. novembra zakazano je suđenje Draganu Mektiću, bivšem ministru bezbjednosti, te Igoru Golijaninu, Samiru Agiću i Edinu Garapliji, koje optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva za period 2015–2017. godina.

Emina Dizdarević Tahmiščija