Članak

Kurtović: Zatraženo saslušanje Sefera Halilovića

29. Aprila 2008.21:55
Iako je Odbrana tražila izvođenje novih dokaza i saslušanje Sefera Halilovića, Sudsko vijeće odbilo prijedlog i zakazalo iznošenje završnih riječi.

 

Nakon što je Tužilaštvo na kraju dokaznog postupka preciziralo optužnicu protiv Zijada Kurtovića, njegov branilac Fahrija Karkin je tražio da u dodatnom dokaznom postupku izvede nove materijalne dokaze i sasluša nekoliko svjedoka, između ostalog i “eksperta Sefera Halilovića”.

Sudsko vijeće je ovaj prijedlog razmotrilo uzimajući u obzir i preciziranu optužnicu, te ga odbilo, bez detaljnijeg usmenog obrazloženja. Iznošenje završne riječi obiju strana zakazano je za 30. april.

Državno tužilaštvo tereti Kurtovića da je, kao komandant Vojne policije Samostalnog bataljona Drežnica Armije BiH, tokom 1993. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenih Hrvata u Crkvi Svih Svetih u mjestu Donja Drežnica, općina Mostar.

Optuženom se na teret stavlja i to da je, zajedno sa Hasanom Delićem, prisilio dvojicu zatvorenika – zaštićene svjedoke A i B – na oralni seks.

Karkin je imao namjeru pozvati Sefera Halilovića, koji bi kao ekspert govorio o odnosu vojnih snaga i Civilne zaštite u Drežnici, te o komandovanju i pretpotčinjavanju jedinica. Predložio je još i saslušanje Milija Hrnjeza Karačića. Branilac je također želio da se u sudnici suoče Hasan Delić i zaštićeni svjedoci A i B, kao i svjedoci Mirko Zelenika i Sedin Mahmić.

Halilovića, nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Armije BiH, Tribunal u Haagu je oslobodio krivice za zločine u selu Grabovica kod Mostara, dok je izvjesni Mili Hrnjez Karačić osoba za koju je jedan od svjedoka Odbrane tvrdio da je Kurtoviću “namjestio optužnicu”.

Mirko Zelenika bio je zatočen u crkvi u Donjoj Drežnici, te je, svjedočeći u korist Tužilaštva, detaljno opisao mučenja kojima je bio izložen zajedno sa drugim zatvorenicima. Sedina Mahmića Odbrana je saslušala u dodatnom dokaznom postupku, kada je govorio o tome da je znao kako su u Drežnici bila “braća Zelenika”.

Zaštićeni svjedoci Tužilaštva A i B iskaz su dali bez prisustva javnosti.

“Svi znamo da su izmjene optužnice više stilske nego suštinske”, rekla je tužiteljica Vesna Tančica, a potom se usprotivila prijedlozima branioca, osvrnuvši se na svaki pojedinačno.

Tančica je tako istakla da je izvođenje ovih dokaza “neprihvatljivo i nepotrebno”, te kako je Odbrana imala “i previše vremena” za pripremu.

“Kategorički se protivim sučeljavanju jer se svi sjećamo kako je bilo bolno svjedočenje ovih zaštićenih svjedoka. Šta je cilj ovih prijedloga? Da se Hasan Delić izvini za ono što im je sa Kurtovićem učinio? Ako je to cilj – njima to izvinjenje ne treba”, rekla je Tančica.