Članak

Izgradnja narativa na činjenicama

5. Oktobra 2018.14:44
Na zadnja dva panela drugog dana konferencije Balkanske istraživačke mreže (BIRN) o tranzicijskoj pravdi nakon zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), zaključeno je da je ključno jačati civilno društvo za procese tranzicione pravde i izgradnju narativa koji će korijene imati u činjenicama, a ne na etničkoj pripadnosti.

Mirna Buljugić, direktorica BIRN-a BiH kazala je da je neprihvatanje istine o ratnim dešavanjima prisutno u svim zemljama regiona, ali da BiH trpi najveće posljedice.

“U BiH postoje tri narativa šta se desilo u ratu. Prošlo je puno godina nakon rata, a mi smo sve udaljeniji i razjedinjeniji. Nevladine organizacije su uradile mnogo, ali mi ne možemo imati jedan narativ jer politike koče njegovu izgradnju. Stvara se sve veći jaz i stvaramo jednu potpuno konfuznu mlađu generaciju”, rekla je Buljugić.

Bekim Blakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova kazao je da ne postoji interakcija između mladih na Kosovu, te da Fond provodi neformalno obrazovanje o suočavanju sa prošlošću.

“Mladi srednjoškolci nemaju tačne informacije šta se desilo tokom rata na Kosovu. Nemaju minimum općeg znanja o mehanizmima tranzicione pravde. Cilj ovog projekta je da ubijedimo institucije, ministarstvo obrazovanja da mijenja udžebenike jer podaci koje pružaju su skandalozni i kvantitativno i kvalitativno”, rekao je Blakaj.

Nataša Kandić, koordinatorica Koalicije za REKOM – Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima – kazala je da je interes svih žrtava uspostavljanje regionalnog mehanizma.

“Da se napravi popis svih žrtava o načinu smrti. Da se pamćenje ne može provoditi na političkim pamćenjima, vrijeme je da se zasniva na činjenicama”, rekla je Kandić.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje u Crnoj Gori, kazala je da studenti i mladi ljudi u ovoj državi ne znaju gotovo ništa o novijoj historiji.

Konferencija “Nakon MKSJ-a: Regionalna saradnja, odgovornost, istina i pravda u bivšoj Jugoslaviji” održana je u Sarajevu 3. i 4. oktobra.

 

    Albina Sorguč