Članak

Optuženi policajci zbog nestanka donjeg veša ubijenog Dragičevića

7. Septembra 2018.15:02
Protiv dvojice policijaca, krim-tehničara Zorana Bošnjaka i Mikice Marjanca, za koje se sumnja da su izgubili donji veš ubijenog Davida Dragičevića, Okružno javno tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu.

U Tužilaštvu su precizirali da su oni službenici Policijske uprave Banjaluka i terete se za krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

“Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Osnovnog suda Banjaluka”, pojasnili su u Tužilaštvu.

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, sedmicama traži da se pokrene postupak protiv odgovornih za gubljenje donjeg veša njegovog sina i traži da oni budu kažnjeni.

On ističe da upravo donji veš može biti jedan od ključnih dokaza u istrazi oko ubistva Davida, te da veš nije slučajno izgubljen.

Glavni banjalučki tužilac Želim Lepir, rekao je da su tražili da se materijal s obdukcije dostavi na vještačanje i da je tada konstatovano da nema donjeg veša.

“Dali smo nalog policiji da provjeri i da unutrašnja kontrola MUP-a pokrene postupak. Suštinski, taj dokaz u čitavom događaju ne znači ništa”, kazao je ranije Lepir.

U međuvremenu, opozicioni poslanici ponovo su zatražili sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a u vezi sa slučajem Dragičević, a predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović za ponedeljak u deset sati zakazao je sjednicu Kolegijuma.

Ukupno 28 poslanika traži da tačka dnevnog reda nosi naziv “Razmatranje neustavnih i nezakonitih radnji pojedinih predstavnika institucija RS-a u slučaju ubistva Davida Dragičevića”. Podsjećamo, sazivanje posebne sjednice na istu temu opozicija je već jednom tražila, ali Kolegijum nije utvrdio konačni prijedlog dnevnog reda, nakon čega ona nije ni zakazana.

Davor Dragičević rekao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), da je ovo samo početak i da se nastavlja borba prema vrhu kriminalne piramide.

“Nastavljamo borbu dok ne dođemo do vrha, odnosno do organizatora i ubica moga sina. Potvrdilo se i ono što govorim da su u ubistvu moga sina učestvovali pripadnici MUP-a Republike Srpske i drugih institucija ove države”, pojasnio je Davor.

David Dragičević nestao je 18. marta ove godine u centru Banjaluke, a njegovo tijelo nađeno je nakon šest dana u ušću rijeke Vrbanja u Vrbas.

Iz policije je tada saopšteno da se najvjerovatnije radi o zadesnoj smrti, odnosno da je sam upao u rijeku. Porodica i prijatelji ubijenog mladića to nisu prihvatili i od tada svaki dan traju protesti u centru Banjaluke.

Poslije tri mjeseca istrage tužilaštvo je ovaj slučaj okaratkerisalo kao ubistvo. U policiji kažu da je on gurnut ili upao u rijeku 18. marta, dok otac mladića tvrdi da je bio otet to veče i šest dana držan u zarobljeništvu. Navode da su ga tukli, mučili, silovali i zatim ubili i njegovo tijelo položili u rijeku.

 

    Goran Obradović