Članak

Jusufranić i Petrović: Suđenje odgođeno zbog bolesti optuženog

27. Aprila 2018.13:50
Suđenje bivšim čelnicima Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Gradski saobraćaj” (KJKP GRAS) odgođeno je zbog lošeg zdravstvenog stanja bivšeg direktora ove firme Ibrahima Jusufranića.

Branilac Senad Kreho je uložio Vijeću Kantonalnog suda u Sarajevu potvrdu Kliničkog centra Koševo da je Jusufranić hospitaliziran na Intenzivnoj njezi Kardiohirurgije. Branilac nije mogao precizirati kada će optuženi biti otpušten s bolničkog liječenja.

Optužnica tereti Jusufranića i bivšeg šefa GRAS-ove turističke poslovnice Branislava Petrovića da su od 2001. do polovine 2006. godine, kao odgovorne osobe, zloupotrijebili svoje službene položaje i ovlaštenja te nanijeli štetu budžetu Kantona Sarajevo.

Prema navodima Tužilaštva, Petrović je preduzeću i kantonu nanio štetu veću od 800.000 konvertibilnih maraka (KM), koliko je GRAS platio za opremu i praonice koje nikada nisu ugrađene niti stavljene u funkciju.

Optužnica obojicu tereti da su kantonu i preduzeću nanijeli štetu blizu 100.000 KM, kolika je pribavljena korist firmi “Hellner and More” pri sklapanju ugovora za marketing, a Petrović je optužen i za krivotvorenje isprave.

Nastavak suđenja je planiran za 24. maj, kada je predviđeno da Odbrana iznese završnu riječ.

Haris Rovčanin