Članak

Begić: Odbrana smatra da su dokazi Tužilaštva nezakoniti

23. Aprila 2018.15:12
U nastavku suđenja Idrizu Begiću, optuženom za primanje nagrade zbog trgovine utjecajem, Općinski sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Odbrane i izdat će naredbu “BH Telecomu” za dostavljanje listinga poziva telefonskog broja Salkana Džakulića.

Džakulić je svjedok Kantonalnog tužilaštva koji je, prema njegovom iskazu, tražio pomoć od Begića u vezi s komšijom Mevludinom Hadžićem, optuženim za šumsku krađu. Begić je, kako je kazao svjedok, za uslugu tražio novac.

Svjedok Džakulić je 11. decembra 2017. godine izjavio da je tužiocu Idrizu Begiću u dva navrata predao novac koji je dobio od istražitelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Begiću se na teret stavlja da je, kao tužilac u Bihaću, u periodu od oktobra do decembra 2016. od optuženog za šumsku krađu, nakon što ga je uvjerio da mu prijeti kazna zatvora, preko posrednika zahtijevao i primio novac u iznosu 3.000 eura.

Sud je prihvatio zahtjev Odbrane da se izda naredba “BH Telecomu” da dostavi listing poziva Džakulića od 01. oktobra do 31. decembra 2016. godine.

Begićeva braniteljica Sabina Hota-Ćatović, izjašnjavajući se o dokazu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, uložila je prigovor zakonitosti jer “istragu protiv Begića je vodilo tužilaštvo koje nije bilo mjesno nadležno”.

U fazi istrage, kako je pojasnila, mjesno nadležno je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona i Općinski sud Bihać.

 

Govoreći o naredbama za posebne istražne radnje, kao i radnjama koje su proistekle iz njih, braniteljica je ustvrdila da su nezakonite i da sudska odluka na njima ne može biti zasnovana.

“Mjere nisu provođene u skladu s Krivičnim zakonom Federacije BiH”, rekla je braniteljica, dodavši da je došlo do bitnih povreda Ustava BiH, kao i međunarodnih ugovora, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu smatra da su prigovori Odbrane neosnovani, a Sud će se o njima izjasniti u presudi.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 14. maj.

Albina Sorguč