Članak

Ristanić: Sakupljanje mrtvih po gradu

10. Oktobra 2017.13:00
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za ratni zločin počinjen u Brčkom kazao je da je oko dva mjeseca tijela ubijenih, njih oko 380, koja su bila na različitim lokacijama, odvozio u jame, gdje su bila zakopavana.

Nakon što se odazvao na mobilizaciju 5. maja 1992. godine, Draganu Markovu je, kako je ispričao, rečeno da s dvije osobe “ide kupiti mrtve po gradu”. Tijela su, kako je pojasnio, prebacivali do jama na lokalitetu “Farma”, gdje su ih drugi zatrpavali bagerom.

“Prva lokacija je bila nekadašnja biblioteka, vijećnica. Bilo je šest do sedam ljudi, leže mrtvi. Ubijeni jednim metkom. Pored njih nema onog ko ih je ubio”, kazao je Markov.

Prema njegovom svjedočenju, tijela su pronalazili prekoputa Opštine, kod fiskulturnog doma, kasarne, u naselju Kolobara i na drugim lokacijama. On je istakao da su te osobe bile uglavnom Bošnjaci i nešto malo Hrvata.

Markov je rekao da su iz “Luke” prevezli 12 tijela, od kojih je neka i prepoznao.

Na upit da li je njegova grupa prevezla oko 380 tijela, svjedok je odgovorio: “Tu je ta brojka”, naglasivši da “nije veća”.

Tužilaštvo BiH optužilo je Đorđu Ristanića, kao nekadašnjeg predsjednika Ratnog predsjedništva u Brčkom, da je od aprila do decembra 1992. bio član udruženog zločinačkog poduhvata koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim djelima.

Drugi svjedok na ovom suđenju Ratko Abadžić je kazao da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije, tri-četiri puta radio na obezbjeđenju objekta “Luka”. Tu su, kako je rekao, dolazila dvojica inspektora, ali ne zna šta su radili.

Abadžiću nije poznato zašto su osobe bile u objektu “Luka”, niti ko ih je doveo. Negirao je da je čuo ili vidio da je bilo premlaćivanja.

Za optuženog Ristanića je kazao da ga je u jesen 1992. ili početkom 1993. godine vidio da dolazi u policijsku stanicu.

Suđenje će se nastaviti 17. oktobra.

Lamija Grebo