Članak

Josipović i ostali: Grupu civila prebacili u Potočare

21. Februara 2017.15:36
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je 13. jula u Srebrenici pronađena manja grupa civila koji su tražili da idu u Potočare i koji su tamo prebačeni po njegovom naređenju.

Slavoljub Mlađenović je kazao da je bio komandir policije u Bratuncu, a da je njegov zamjenik bio optuženi Branimir Tešić. Mlađenović je naveo da je lično bio i komandir Druge čete Posebne jedinice policije (PJP).

Prema njegovim riječima, 12. jula 1995. godine je došao načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Dragomir Vasić sa zadatkom da formira stanicu policije u Srebrenici i rekao mu da će dva njegova voda biti angažovana na čuvanju grada i obezbjeđivanju civila.

Mlađenović je napomenuo da je s drugim policajcima uveče stigao pred Stanicu policije u Srebrenici i da su postavili obezbjeđenje, a sutradan, 13. jula, ujutro su se dogovorili da se napravi raspored i punktovi.

Tog 13. jula, kako je dodao, obaviješten je da je pronađena grupa civila koji su tražili da idu u Potočare.

“Ja sam naredio da pokušamo da ih prebacimo. Našli smo kamion od komunalnog. (…) Civili su natovareni i prebačeni u Potočare”, izjavio je Mlađenović, dodavši da se radilo o starijim ljudima te jednoj nepokretnoj osobi.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je kazao da su se ti ljudi žalili na svoje što su ih ostavili. On je rekao da je dobio informaciju da su civili predati UNPROFOR-u. Naglasio je da mu “na duši stoji da je te ljude spasio”.

Tužilaštvo je svjedoku predočilo izjavu u kojoj je naveo da je njegova četa imala naređenja da sve nesrpske civile koje nađe prebaci u Potočare radi njihove sigurnosti. Mlađenović je pojasnio da je “ispustio” da spomene kako se radi o civilima koji bi se izjasnili da žele ići.

Za genocid počinjen u Srebrenici sudi se Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću. Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Svjedok Mlađenović je napomenuo da u SJB-u u Bratuncu nije bio štab, a da “za centar ne zna”. Istakao je da je bilo Ratno predsjedništvo, ali da nije bilo smješteno u stanici. Za predočenu izjavu u kojoj stoji da je u Policijskoj stanici u Bratuncu bio štab policijskih snaga, svjedok je kazao da je napravio grešku.

Mlađenović je naveo da je 14. jula u stanici u Bratuncu čuo da su u školi bili smješteni civili koje je obezbjeđivala Vojna policija, te da su bila dva ili tri slučaja ubistva zbog bjekstva.

Na pitanje Tužilaštva da li je i u jednoj izjavi spomenuo vojnu policiju, svjedok je odgovorio da se ne sjeća, te da je rekao “policija” misleći na vojnu policiju.

U unakrsnom ispitivanju je kazao da nije čuo da je neko od pripadnika Druge čete učinio bilo kakvo krivično djelo.

Suđenje će se nastaviti 7. marta.

Lamija Grebo