Članak

Čuo za maltretiranja i ubistva

5. Decembra 2014.00:00
Svjedok Optužbe Kemal Bobić je pred Okružnim sudom u Bijeljini, na suđenju četvorici optuženih za ratne zločine počinjene u logoru – sabirnom centru u Baktoviću (opština Bijeljina), izjavio da je čuo za nekoliko slučajeva zlostavljanja i ubijanja zaroblje

This post is also available in: English

nika, ali da lično nije prisustvovao ni jednom od navedenih događaja.

Na pitanje tužioca da li mu je poznato da je neko od zarobljenika ubijen ili pretučen tokom njegovog boravka u logoru, svjedok je odgovorio da je za takve slučajeve čuo od dugih ljudi.

“Znam da su dvojica – Fadil Šabanović i Fuad Islamagić – zaklani dok su radili na pakovanju brašna u Vanekovom mlinu (opština Bijeljina). Oni su bili iz Ključa. Čuo sam da su bila šestorica vojnika koji su nakon smrti šutali njihove glave. To mi je pričao Nesib Kapetanović, koji je bio prisutan tu i koji je uspio da preživi ovaj događaj”, kazao je Bobić. 

Svjedok je naveo i slučaj kada je pet Hrvata i sedam Bošnjaka poginulo dok su kopali rovove na prvim borbenim linijama oko Teočaka, te kada je šest zarobljenika pretučeno od strane “Garde” nakon što je jedan uspio da pobjegne dok su bili na radnom zadatku. 

Bobić je rekao da njega lično niko nikada nije maltretirao i da ne zna ko je tačno odgovoran za ova djela. 

Za zločine nad civilima, ranjenicima i ratnim zarobljenicima počinjene u logoru Batković 1992. i 1993. godine, Okružno tužilaštvo u Bijeljini tereti Đoku Pajića, Petra Dmitrovića, Đorđa Krstića i Ljubomira Mišića. Kako stoji u optužnici, njih četvorica su u tom periodu izvodili zarobljenike iz hangara, fizički ih tukli i verbalno omalovažavali.

Svjedok Bobić je naveo da je u Batković doveden u septembru 1992. godine i da je tu ostao do oktobra 1994. godine. Kako je kazao, bio je jedan od posljednjih zatvorenika koji su napustili taj logor. Za Đoku Pajića zna da je bio upravnik logora od januara 1993. godine, jer je tokom svog boravka služio i radio u njegovoj kancelariji, a da ne poznaje ni jednog od preostale trojice optuženih.

Na pitanje tužioca da li optuženi Đoko Pajić uzimao određene vrijedne stvari od svjedoka, Bobić je istakao da je samovoljno Pajiću dao 500 njemačkih maraka na čuvanje, jer ga je bilo strah da toliki novac nosi sa sobom, te da te pare nikada nije dobio nazad. 

Pajić je naveo da se ne sjeća da mu je svjedok dao novac, ali da zna da je bilo njegovih stvari koje mu je donosila žena, i da su sve te stvari ostale u kancelariji nakon Pajićevog odlaska s mjesta upravnika logora. 

Nastavak suđenja je zakazan za 6. februar.

Boris Sekulić


This post is also available in: English